Friss: Magyarországon nem maradnak el a szentmisék!

A vészhelyzet okán hozott kormányzati tiltás nem vonatkozik a templomi liturgikus cselekményekre, így a szentmisék nem maradnak el Magyarországon - olvasható abban a katolikus püspökök által a plébánosoknak küldött levélben, mely eljutott a Vasárnap.hu szerkesztőségébe is.

Azt követően, hogy Gulyás Gergely miniszter szerda kora délután bejelentette, a kormány vészhelyzetet rendel el a koronavírus-helyzet miatt, megindult a találgatás, hogy a magyar templomokban a közeljövőben lesznek-e nyilvános szentmisék.

A református egyház délután kiadott állásfoglalásában leszögezte, hogy templomaikban továbbra is lesznek istentiszteletek, ha szükséges, az eddiginél nagyobb számban annak érdekében, hogy a hívek létszáma lehetőleg ne haladja meg a százat.

Kora este a Vasárnap.hu birtokába került egy levél, melyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia küldött az ország katolikus plébánosainak. Ebben leszögezik: a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a tilalom nem vonatkozik a templomi liturgikus cselekményekre, azaz Magyarországon továbbra is lesznek nyilvános szentmisék (ellentétben például Olaszországgal és Szlovákiával).

A katolikus főpásztorok papjaik figyelmébe ajánlották a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének nyilatkozatát, aki a sajátos helyzetben a szentmisék számának átmeneti növelését is megoldásnak tartja (a katolikus egyház szigorúan szabályozza a szentmisék bemutatásának feltételét és azt, egy pap adott napon hány misét mutathat be).

Hangsúlyozzák: 

a jelen helyzetben a templomok szerepe kiemelten fontos.

 

Cikkünket frissítjük.

Semjén: a nagyobb templomokban lehetőleg tartsanak gyakrabban szentmisét, istentiszteletet!

Iratkozzon fel hírlevelünkre