Orbán: Mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából

Több mint nyolcmilliárd forintot különít el a kormány a koronavírus elleni védekezésre - tudatta a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfő este közleményben az MTI-vel. Közben újabb három koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, mindhárman iráni állampolgárok. Cikkünk folyamatosan frissül!

Kiemelték: a koronavírus elleni védekezéshez szükséges intézkedések biztosítására a kormány kész minden támogatást megadni. “A Magyar Közlönyben hamarosan megjelenő kormányhatározat több mint 8 milliárd forint külön forrást rendel a koronavírus elleni védekezéshez” – írták. A pénz felhasználása az operatív törzs utasítása alapján történik – áll a közleményben.

Orbán: Mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából

Kormányzati segítséget ígért Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus miatt veszteségeket elszenvedő gazdasági szereplőknek kedden Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó 2020 című gazdaságpolitikai fórumán. Gazdaságvédelmi akciótervet kell meghirdetni – jelentette ki a kormányfő, aki azt kérte az MKIK-tól, gyűjtse össze és április végén továbbítsa a kormánynak a gazdasági szereplők “földközeli” visszajelzéseit arról, hogy pontosan melyik ágazat milyen eszközökkel segíthető át a várható nehézségeken.

Nem makrogazdasági lépésekre, hanem célzott ágazati programokra lesz szükség – például a turizmusban -, és ezeknek a kormány megteremti a pénzügyi feltételeit – közölte a miniszterelnök, jelezve, hogy az idei és a jövő évi költségvetést is újra kell tervezni, sok milliárd eurónyi gazdaságélénkítő segítségnyújtásra lesz szükség, ami mindenkitől követel majd hozzájárulást. Meg kell ugyanis oldani, hogy a gazdasági visszaesés ne a 2008-2009-eshez hasonló mértékű legyen, hanem legfeljebb akkora, hogy az EU-val szembeni gyorsasági előnyét – a legalább 2 százalékos növekedési többletét – Magyarország meg tudja őrizni – mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta, világjárványra kell készülni, valamint arra, hogy a koronavírus elleni vakcina hiányából fakadó pszichológiai bizonytalanság nem fog elmúlni, és elsősorban ez az érzet, a kialakuló “védekező attitűd” befolyásolja a gazdasági tevékenységet. Hozzátette: Kínának is 5-6 hónapjába telt a vírus megfékezése, ami itt júliust jelent, vagyis “a turisztikai szezon idén kampó”, így komoly gazdasági visszaesésre kell számítania annak, aki a szokásosnál jobban “hozzá van kötve” az emberek utazási kedvéhez. Azt is mondta a jelenlévő gazdasági szereplőknek, hogy “brutális változásra” kell készülni, mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, mert “ha csak annyit és úgy fogunk csinálni a következő tíz évben, mint az előző tízben, akkor tönkre fogunk menni”.

További három iráni fertőzöttről tudunk

Újabb három koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, mindhárman iráni állampolgárok – közölte a kormányzati koronavirus.gov.hu kedd délelőtt. Ezzel 12-re emelkedett az igazoltan koronavírussal fertőzött emberek száma az országban. Karanténban továbbra is 67 ember van, a szakemberek 362 mintavételt végeztek.

A kormányzati honlapra feltett közleményben az áll, a Szent László Kórházban már napok óta járványügyi zárlat alatt álló újabb három iráninál, a Semmelweis Egyetem hallgatóinál diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést (COVID-19). “Mindhárman az elsőként diagnosztizált iráni fiatal új koronavírus-pozitív betegekhez kapcsolódó járványügyi kontaktuskutatás során kerültek a népegészségügyi hatóság látókörébe” – írták.

Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A népegészségügyi hatóság kikérdezi őket is, ahogy minden egyes fertőzöttet, hogy az elmúlt két hétben – a kórházba bekerülésük idejét is figyelembe véve – hol és kikkel álltak szoros kapcsolatban. A Magyarországon hivatalosan is igazolt koronavírus-fertőzöttek között így már nyolc iráni, egy brit és három magyar állampolgár van.

Operatív törzs: ne tartsanak ünnepi rendezvényeket!

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs azt javasolja, hogy mindenki tekintsen el a nemzeti ünnepre tervezett rendezvények megtartásától – hangsúlyozta a szervezet ügyeleti központjának vezetője az operatív törzs keddi budapesti ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor azt kérte, hogy a hatvanévesnél idősebbek lehetőség szerint kerüljék a közösségi rendezvényeket, és ne menjenek jelentős tömegbe. Az Olaszországból hazaérkezőktől pedig azt kérik, hogy koronavírus-tünetek nélkül is 14 napig maradjanak otthon, és a gyerekeiket se küldjék iskolába. Elkezdték kidolgozni a schengeni szárazföldi határátkelőhelyeken bevezetendő intézkedéseket, amelyek része, hogy szűrni fogják a belépőket – ismertette.

Müller Cecília országos tisztifőorvos úgy fogalmazott, hogy „még bőven számolnunk kell” Európában a járvány terjedésével.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre