Török részről nyilvánvaló zsarolás a migránsok szélnek eresztése

Teljesen nyilvánvaló, hogy Törökország a migránsokkal zsarolja az Európai Uniót – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában.

Azzal kapcsolatban, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken telefonon a 2016-os EU-török migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól   Nógrádi György kifejtette: a megállapodás óta eltelt öt évben az unió nem készült fel a migráció megfékezésére, ráadásul most sem egységesek az európai politikusok a kérdésben.

Álláspontja szerint rég rá kellett volna jönni, hogy pénzért csak egy ideig lehet a biztonságot megvásárolni; miközben az EU gazdasági nagyhatalom, képtelen megvédeni saját határait.

Hozzátette, egyre több észak-afrikai ország is azon gondolkodik, hogy anyagi támogatást kér az uniótól cserébe azért, hogy visszatartsa a migránsokat.

 A szakértő úgy gondolja, az EU pénzt fog adni, jó szokása szerint, ezzel ismét csak időt vásárol, de érdemi változás nem történik.

Forrás: MTI

Kiemelt képünkön: iIllegális bevándorlók jelszavakat skandálnak a mitílíni kikötőben, Leszbosz szigetének központjában, miután a helybeliek megakadályozták a bejutásukat a móriai befogadótáborba 2020. március 3-án. (illusztráció)
Fotó: MTI/AP/Panajótisz Balaszkasz

Kapcsolódó cikkünk:

Erdogan a 2016-os migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Merkeltől

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre