Prőhle: Elismerjük a kormányzat törekvéseit

Elismerjük a kormányzat törekvéseit címmel az Evangelikus.hu interjút jelentetett meg Prőhle Gergellyel. Az országos főfelügyelő a magyarországi Evangélikus Egyház jövőbeli terveiről és a kormánnyal kötött együttműködéséről számol be.

Aláírás előtt áll a Magyarországi Evangélikus Egyház és a kormány közötti együttműködési szerződés – mondta Prőhle Gergely, az evangélikus egyház országos felügyelője. A volt államtitkár elmondta, hogy a polgári és konzervatív kormányzatnak Magyarország történelmi egyházai a szövetségesei. A kormányzattal kötött szerződéseket a katolikusok és reformátusok már korábban megkötötték, az evangélikusokkal idén kerül erre sor. Prőhle elmondta, hogy alapos szakmai előterjesztéseket készítettek, melynek összeállítása időt vett igénybe. Az országos főfelügyelő elmondta: bizakodó az együttműködés tekintetében.

Az evangélikus egyház elismeri a kormány családpolitikai törekvéseit, ugyanakkor kéri, hogy az évszázadokra visszanyúló evangélikus oktatás a jövőben is kapjon teret és állami támogatást.

A most beadott szerződés koncepciójával és tartalmával egyetértett a zsinat is. Az evangélikus egyház vezetői a szerződést együttesen tudják vállalni. Prőhle örömmel számolt be arról, hogy a célok megvalósításában a kormány is egyetért velük. 

A testület megvitatta, hogy milyen óvodai, iskolai, diakóniai beruházásokra, parókia-fejlesztésekre van, illetve lesz szükség a következő években. Olyan közösségi beruházásokat és programokat szeretnének végrehajtani, melyek társadalmi hasznossága magas szintű.

„Egy polgári konzervatív kormányzatnak az egyházak valóban természetes szövetségesei. Ennek megfelelően kell persze mindkét oldalnak viselkednie. A keresztény közösség számára nyilvánvalóan fontos azoknak a hagyományos értékeknek a védelme, amelyeket a jelenlegi kormány is felvállal. És nem azért fontos, mert a kormány felvállalja, hanem azért, mert a Jóisten ügye, a család, a kisközösségek védelme, a tiszta közélet, az ezekkel összeegyeztethető szabadságjogok évszázadok óta a keresztyén, evangélikus közösségek sajátjai – minden gyarlóságunk belátása mellett is. Egy polgári kormánynak ugyanakkor nem néma vazallusokra, hanem okos szövetségesekre van szüksége” – nyilatkozata Prőhle Gergely.

Kifejtette továbbá, hogy

egyre irracionálisabbá váló világunkban felértékelődik az egyházak több évszázados tapasztalata és józansága. Az evangélikus egyháznak is munkája legjavát kell nyújtania, hogy feladatait elláthassa.

A főfelügyelő beszámolt arról, hogy számos, az egyház működését meghatározó probléma a kommunizmus évtizedei alatt keletkezett, amikor az egyházak önereje meggyengült és megváltozott az egyháztagok mentalitása, anyagi felelősségérzete és nem utolsó sorban adakozókedve is. Az elmúlt harminc évben az egyház fenntartása nem oldódott meg teljesen, ezért szükség van az állami források bevonására is, melyek nélkül a nagy beruházások, felújítások elképzelhetetlenek lennének.

 

A teljes interjú az Evangelikus.hu oldalon olvasható.

 

Kiemelt képünk forrása a Wikipedia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre