Egy elfogadott ünnep elfogadott magatartásai

Március nyolcadika, nemzetközi nőnap. Amerikából indult, azonban az államszocializmus idején vált kötelezővé Magyarországon az ünneplése. Ez volt régen, ma már a közösségi oldalak telnek meg idézetes képekkel, virágárusok zsebe dagad, az áruházakban pedig a fürge pénztárosok sorban húzzák le a bonbonokat a kassza előtt.

Elfeledtük a régi magyar hagyományokat is – „hála” a szovjet rendszer kitartó munkájának.

Gyümölcsoltó Nagyboldogasszony napja, az igazi nőnap. Március huszonötödikén tartották hazánkban, még a véres kommunista rendszer előtt: ezen a napon fogant Jézus. Ezen a napon köszöntötték dédapáink és ükapáink asszonyaikat és lányaikat.

De már nem is emlékszünk rá, nincs már huszonötödike, csak nyolcadika. Nyolcadikán, azaz ma, anyák, nagymamák, dédmamák, barátnők, feleségek, menyasszonyok, nővérek és húgok vehetik kézbe a férfiak ajándékait, legyen az tulipán vagy epres csokoládé. Munkahelyeken adják át a vezetők az előre megrendelt csokrokat a kolléganőknek, előre legyártott kis üdvözlőkártyák kíséretében.

Így telik a nőnap, így telik a március nyolc: illatok és ízek, figyelmesek vagyunk a lányokkal, asszonyokkal, hölgyekkel.

És mi történt előtte? Vajon mi fog történni utána?

A csokoládé szép lassan el fog fogyni, a virág elhervad, és minden visszatér a régi kerékvágásba. Nem csak a nőnapon kell figyelnünk a hölgyekre, ahogy nem csak a templomban kell hinnünk és nem csak a szükségben kell imádkoznunk.

Figyeljünk és törődjünk Isten talán legszebb ajándékaival az év minden napján! A nagymamával, aki palacsintát süt; a doktornővel, aki megvizsgál; a lányunkkal, aki büszkén hozza haza a nyelvtan és a matematika ötösöket. Egy-egy szép szó, egy „köszönöm”, vagy egy „Milyen volt a napod?” sokkal, de sokkal többet ér, mint egy csokor tavasz elején.

Ettől függetlenül a március nyolcadikai virág szép és tiszteletreméltó gesztus, főleg, ha szívből jön. Viszont tényleg ne csak ezen a napon mutassuk meg tiszteletünket, ahogy ne csak karácsonykor halljuk meg az Úr hangját, ne csak húsvétkor jusson eszünkbe Krisztus.

Tegyük boldoggá életünk párját minden nap, mert egy nő akkor a legszebb, ha mosolyog!

Kiss Adorján

 

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

  • Svédasztalos szolidaritás
  • Csokinyuszi nélkül
Iratkozzon fel hírlevelünkre