Orbán: a bajban is együttműködik a V4 – FRISSÍTVE

A visegrádi országok nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Prágában, sajtótájékoztatón.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek csúcstalálkozójukon.

Orbán Viktor kiemelte:

jó döntés volt összehívni a találkozót, mert a vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba.

Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón a prágai Straka Akadémián 2020. március 4-én. – MTI/Szigetváry Zsolt

Közölte: ugyan Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de

„nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy Magyarország ebből ki tud maradni”.

Nekünk is szembe kell nézni a tényleges fertőzés veszélyével, azzal hogy a vírus megjelenik ott is, ahol még nincs – mondta. Orbán Viktor közölte: áttekintették a veszélyeket, az óvintézkedéseket, és összehangolták a kormányok tevékenységét. Elmondta: a kormányfők két veszélyt, egy népegészségügyit és egy gazdaságit állapítottak meg.

Most a népegészségügyi veszéllyel foglalkoztunk, mert

„az ember fontosabb, mint a gazdaság és a pénz”

– jelentette ki a miniszterelnök.

Közölte: elmondta visegrádi kollégáinak, hogy miként áll a helyzet, milyen lépéseket tettek Magyarországon.

Van egy nemzetközileg akkreditált laborunk, és néhány órán belül képesek vagyunk megállapítani a fertőzést, a határátkelőhelyeket pedig ellenőrizzük

– mondta Orbán Viktor.

A kormányfő közölte: van különbség a visegrádi országok karakterében, a Magyarországtól északra fekvő országokban fegyelmezettebbek az emberek, mint mi a magyarok.

„Most csak azt tudom mondani a magyaroknak, hogy csak semmi lazaság”, mert azon múlik minden, hogy elég fegyelmezettek leszünk-e

– fogalmazott. Orbán Viktor azt mondta: láthatta, hogy a három miniszterelnök hazájában milyen fegyelmezetten zajlik a felkészülés, „ebből sokat fogunk tanulni”, és ha kell, támaszkodni is fogunk a segítségükre.

***

A varsói kezdeményezésre összehívott tanácskozáson a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák miniszterelnök megvitatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásával kapcsolatos időszerű kérdéseket.

A visegrádi országok közül

Csehországban öt, Lengyelországban pedig egy koronavírusos megbetegedést tartanak nyilván.

Magyarországon és Szlovákiában egyelőre nem jelent meg a vírus.

Orbán Viktor magyar (b) és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök érkezik a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozójára a prágai Straka Akadémián 2020. március 4-én. – MTI/Szigetváry Zsolt

A szerdai találkozó további két napirendi témáját a migrációval kapcsolatos törökországi, valamint az Európai Unió új hétéves költségvetésével kapcsolatos problémák jelentik.

A rendkívüli miniszterelnöki csúcstalálkozóra azért kerül sor Prágában, mert jelenleg Csehország látja el a visegrádi csoport soros elnöki tisztét.

Andrej Babis cseh kormányfő meghívására Prágába érkezett Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök.

A találkozó eredményéről a kormányfők sajtótájékoztatón számolnak be.

MTI 

Kiemelt képünkön Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján a prágai Straka Akadémián 2020. március 4-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt