Tanári rap vezényszóra

„Az a fontos, hogy meg vagy-e keresztelve, vagy hogy melyik hulladék lehet komposztálva” – Molnár Áron/NOÁR.

Évek óta agresszív és erősen szájbarágós rapvideókban fejti ki – szabadon, sőt senkitől sem zavartatva – nyílt politikai véleményét egy fiatalnak egyre kevésbé mondható színészfiú. Nem is lenne ez probléma, hiszen bár szerinte semmi sincs rendben ebben az országban, az elnyomás pedig határtalan, – azonnal cáfolva önmagát – szinte sorfalat állnak előtte az ellenzéki médiumok.

Nem is lenne tehát érdemes róla szólni, ha emberünk február végén nem haknizott volna egy vidéki kisvárosban a kusza gondolataival. Az estet szervezők a rendezvény plakátját természetesen kihelyezték a helyi gimnázium aulájában is. (Képzeljük el közben, hogy micsoda kiabálást rendezne az ellenzéki média, ha ez egy jobboldali esemény plakátja lett volna…!)

Történt pedig, hogy az esten a (rappelő, klímaharcos, migránsbarát és magolásellenes) színészfiú lelke mélyének bugyrai olyannyira felizzították a jelenlévő, és véletlenül éppen az említett gimnáziumban tanító tanárnő homlokát, hogy az odacsapott, és kipattant belőle a zseniális ötlet: mi lenne, ha a színészfiú hangzatos és közben agyafúrt, demagóg gondolatait osztályfőnökként az ő egész osztályától hallaná visszhangozni. Milyen csoda lenne, ha ugyanúgy zengne az iskolában az ellenzéki rap, mint egykor az internacionálé. A színészfiútól később könnyes búcsút vett az est közönsége, a tanárnő pedig hazafelé – talán megbeszélve a szintén lelkes és szintén tanár férjével – már el is határozta, hogy természetesen a mai oktatást gyalázó, magolásellenes rapszöveget fogja stílszerűen bemagoltatni az osztályával, az úgyis annyira aktuális. De vajon mit is kell szerencsétlen diákoknak önként és dalolva kívülről fújniuk? Hát önjelölt néptanítónk olyan végeláthatatlan és örök érvényű sorait, mint:

„Az oktatásnak bizony a legnagyobb bukása,
ha fiatalokat nevel csupán lexikális tudásra.
Márciusi ifjakat tudni kell, Petőfit, Jókait,
Na, de ki tanítja meg Neked az emberi jogaid?”

vagy:

„És biztos, hogy nem kell az egész középkort ismerned,
Mert segít a Google, a Redmenta, az internet,
A Zanza.tv, a Duolingo, a GeoGebra, Kahoot”.

Az előadóművész neve franciásan leírva: „noir”. Ennek egyik jelentése: sötét. A névválasztás tökéletes.

Tarnai Richárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre