„Hatástalanították” az oroszok a Disney leszbikus rendőrnőjét

A Disney és a Pixar Onward című kaland-fantázia mesefilmjében a néző megismerkedhet azzal a küklopsz rendőrrel, akit Specternek hívnak – és nyilvánvalóan, hangsúlyozottan leszbikus. Hivatalosan ez a figura az első LMBT-s Disney-szereplő. A gyerekeknek szóló filmet „cenzúrázta” az orosz hatóság az LMBT tartalmak miatt – írta meg a themoscowtimes.com.

Szerdán az orosz nyelvű kinopoisk.ru tette közzé, hogy a forgalmazóknak feltűnt: „cenzúrázva” lett a Disney és Pixar első LMBT-karakterének szövege az Onwald című filmben. A Specter nevű, homoszexuális rendőrnő egy jelenetben tűnik fel, amikor csak úgy mellékesen bejelenti, hogy van egy barátnője.

Az orosz online újságnak nyilatkozók szerint ebben a „bejelentésben” a „barátnő” szót felcserélték a természetesebben ható „partner” kifejezésre, amivel Specter nemének egyértelműsítését próbálják elkerülni. A cikk szerint nagy valószínűséggel a Disney oroszországi csapata próbálta ezzel a manőverrel elejét venni a várható problémáknak. A Disney orosz szóvivője ezt a felvetést nem kommentálta – írja a themoscowtimes.com

Ez a harmadik olyan eset, amikor egy külföldi filmet Oroszországban „cenzúra” alá vontak azóta, hogy 2013-ban elfogadták a törvényt, amely tiltja a homoszexuális propagandát az országban. Az orosz forgalmazók tavaly kivágták az Elton John életét bemutató Rocketman című filmből azokat a jeleneteket, amelyekben férfi intim együttlétét mutatták be, de a Marvel által készített Bosszúállók: Végjáték orosz változatában is átalakították a homoszexuális karakterek „randiját” egy legkevésbé romantikus vacsorajelenetté.
 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre