Dzsihadisták tartják rettegésben a kameruni keresztényeket

A Boko Haram néhány éve hatolt be az afrikai ország területére. A terrorszervezet mára a szomszédos Nigerben és Csádban is megvetette a lábát. A dzsihadisták kiemelt célpontjai az elhagyott vidéken élő keresztény közösségek.

 

A Linga.org információja szerint az elmúlt hetekben tizenhárom támadást hajtott végre a Boko Haram főként a nigériai határhoz közeli kameruni falvak ellen. A dzsihadisták támadásaiban több százan életüket vesztették, közel háromszázezer embert kellett evakuálni a térségből.  Az egyik templomot vízkereszt napján robbantották fel.

A határ-menti védtelen falvakat porig rombolták.

„Bablim, a szülőfalum már nem létezik, teljesen elpusztították. A szülőházam sem létezik már. Egy fiatal rokonomat kivégezték. Az emberek menekülésre kényszerültek a tizenhét kilométerre lévő Mora településre” – számolt be Barthélemy Yaouda Hourgo, Yaouga püspöke a Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) katolikus segélyszervezetnek.

Az Iszlám Állam nyugat-afrikai szárnya videót tett közzé 10 keresztény brutális meggyilkolásáról. A felvételt akkor adták ki, amikor az emberek már azt gondolták, hogy a terrorista csoportot teljesen felszámolták. A videó miatt Kamerun északi részén újra kitört a pánik.

A videofelvétel elindítását csak 18 éven felüli, erős idegzetű olvasóink számára ajánljuk:

 

Bruno Atiba, Maroua-Mokolo püspöke szerint az év eleje óta még intenzívebbek az iszlamisták támadásai. A kameruni hadsereg tehetetlennek tűnik, az iszlamisták utánpótlásai kimeríthetetlenek.

„A Boko Haram olyan, mint az apokalipszis szörnyetegei, mint a sokfejű hidra. Amint levágod az egyik fejét, azonnal kinő helyette egy másik  – nyilatkozott Ateba atya a Vatican Newsnak.

A terroristák főként a családfenntartókkal végeznek.  A nőket megerőszakolják, a gyerekeket elrabolják és milicistákat képeznek belőlük. Az időseket és betegeket magukra hagyják.

Az iszlamista terrorszervezet 2019-ben több mint száz támadást hajtott végre az afrikai országban.

A térségben lévő szegénység és bizonytalanság sok fiatal jövőképét teszi kilátástalanná, ami miatt könnyű célpontjaivá válnak a dzsihadistáknak. A terrorszervezethez csatlakozóknak pénzt és hatalmat ígérnek, amiért könnyen manipulálhatóvá válnak a mélyszegénységben élők.

Iratkozzon fel hírlevelünkre