Külhoni magyaroknak segít a Magyar Katolikus Karitász orvosmissziója

Az idén is folytatja munkáját a Katolikus Karitász Orvosmissziója, az ország határain túl lévő magyarlakta településeken. Útjuk során prevenciós és kontrollvizsgálatokkal igyekeznek segíteni. A misszió tagjai január harmadik hétvégéjén Munkácson, február első hétvégéjén pedig a Vajdaságban jártak.

Már ötvennél is több azoknak a száma, akik a Katolikus Karitász Orvosmissziójának tagjaként időről időre, szabadidejüket feláldozva vállalják, hogy útra keljenek és másokon segítsenek. Az önkéntesek az ország különböző településeiről, különböző élethelyzetekből érkeznek.

A Vojcek László professzor által alapított Magyar Katolikus Karitász Orvosmissziója már három éve járja a Kárpát-medence magyarok lakta településeit. A misszió tagjai között önkéntes orvosokat és medikusokat is találunk; a különböző szakterületről érkezett egészségügyi dolgozók szemészeti, ortopédiai, fogorvosi, nőgyógyászati szűréseket végeztek az eddigiek során.

Idén január harmadik hétvégéjén ismét Munkácson jártak, ahol a misszió eddig huszonkétszer végezte önkéntesen vállalt feladatait. Tavaly hiánypotló nőgyógyászati szűréseket tartottak, mostani útjuk során pedig bőrgyógyászati vizsgálatokat végeztek. A Karitász már régebben is segítette a kárpátaljai kórházakat egy kórházmisszió keretein belül, amikor hiányzó műszereket és különböző gyógyászati segédeszközöket juttattak el az egyes intézményekbe. Munkájuk során figyeltek fel arra, hogy sok ember azért kerül kórházakba, mert a megelőzés mint cél egyáltalán nem szerepel az egészségügyi ellátásban. Az egészségügyi ellátás ezen súlyos hiányosságait látva kezdte Vojcek László szervezni az orvosmissziót.

Évente 14-15 alkalommal jutnak el Kárpátalja, Délvidék és Erdély nehéz helyzetben lévő településeire. Örömmel fogadják őket az egyházi óvodák és iskolák, számtalan esetben az önkormányzatok is segítséget nyújtanak, hiszen belátják, milyen fontos feladatot végeznek. Eddigi munkájuk során 22 településen fordultak meg, ahová a nyomon követés érdekében vissza is térnek. Útjaik során 2700 gyermeket és közel 2000 felnőttet vizsgáltak.

Hatalmas segítséget jelent, hogy amikor egy gyermek esetében kiderül, hogy szemüvegre van szüksége, a karitász elkészítetti neki azt Magyarországon, majd eljuttatja hozzá. Az ortopédiai vizsgálatokkal kiszűrt gyermekek pedig lúdtalpbetéteket kapnak, amelyeket szintén Magyarországon szereznek be.

Február első hétvégéjén harmadik alkalommal járt a Vajdaságban a misszió 17 fős önkéntes csapata. Elsősorban a helyi magyarság kontroll- és prevenciós szűrővizsgálata volt a cél. Első napjukon Szabadkán, majd Hajdújáráson a Lurkóházban végezték önkéntes munkájukat. 105 gyermeket és 104 felnőttet vizsgáltak a két nap alatt. A felnőtteknek a vérnyomás- és vércukorszint mellett EKG-és nőgyógyászati vizsgálatokat is végeztek; az elsősorban gyermekeknek szánt ortopédiai, szemészeti és fogászati szűrések eredményeként 43 szemüveget és 23 lúdtalpbetétet adtak a rászorulóknak.

2018 óta támogatja a magyar kormány is a Magyar Katolikus Karitász Orvosmissziójának az országhatárokon túli munkáját, és ez a jövőben sem fog változni – hangsúlyozta Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos. A Munkácson tartott sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy a kormány még az idén vizsgálóbuszt vásárol a misszió számára.

Még januárban az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában emelte ki a miniszteri biztos, hogy a Katolikus Karitász orvosmissziója az egészségügyi szemléletformálás mellett a magyarság megmaradását, a magyar közösség szülőföldön boldogulását is szolgálja. A rossz államközi kapcsolatok dacára is Magyarország az élet minden területén jelen van Ukrajnában, és azt bizonyítja, hogy megbízható partnere az országnak. Magyarországnak érdeke, hogy helyreálljon a két ország közötti megfelelő kapcsolat így segítve az ott élő magyarok helybenmaradását – hangsúlyozta.

Forrás: MTI, Magyar Kurír, Katolikus Karitász

Fotók: Katolikus Karitász/Vermes Tibor. Kiemelt képünk forrása a pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre