Kováts Judit Hazátlanok című regényéből lesz színházi est Nyíregyházán

A szülőföldjükről elüldözött német kisebbség második világháború utáni történetét mutatja be a Kováts Judit Hazátlanok című regénye alapján színpadra állított felolvasószínházi produkció hétfőn a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

Az ősbemutató az irodalom, a zene, a színművészet és a vizuális elemek ötvözésével, szerelmi történetbe ágyazva mutatja be a közelmúlt egyik közösségi sorstragédiáját

– olvasható a színház honlapján.

Az idén Artisjus-díjjal jutalmazott Kováts Judit regényének főhőse egy német nemzetiségű gimnazista diáklány, akit származása miatt 1944-ben előbb a partizánok üldöznek, a háború befejezése után pedig kitelepítenek a szülőföldjéről. A lányt és családtagjait az egykori Csehszlovákia legnagyobb koncentrációs táborába zárják, majd a romokban heverő Bajorországba deportálják. Az előadás és az alapjául szolgáló azonos című regény annak a több mint 12 millió németnek állít emléket, akit a második világháború után űztek el Kelet-Közép-Európa országaiból.

A produkciót Karádi Zsolt rendezi, a darabot a nyíregyházi Művész Stúdión kívül bemutatják majd Mátészalkán, Budapesten, Kassán és Vaján is.

Kováts Judit eredeti foglalkozása történész-levéltáros, számos tudományos munkája jelent meg a reformkorról. Elbeszéléseket, novellákat, tárcákat publikált az Élet és Irodalomban, a Vörös Postakocsi, a Holmi, a Jelenkor és az Alföld című folyóiratban. Éveken át készített életútinterjúkat idős emberekkel, akik szemtanúként számoltak be a háborúról, a kommunista diktatúráról, a kitelepítésekről, a munkatáborokról, a kisebbségek üldözéséről.

Regényeiben a 20. század olyan kevéssé ismert történelmi traumáit dolgozza fel, mint a magyar nők sorsa a fronton és az orosz megszállás alatt (Megtagadva, 2012) vagy a kollektív bűnösséggel sújtott felvidéki magyar és német kisebbség háború utáni szenvedései (Elszakítva, 2015 és Hazátlanok, 2019).

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre