„Ezek nem banditák voltak, ezek a Boko Haram!” – 50 fölött az áldozatok száma Nigériában

A Boko Haram bekeményít, ám az erődemonstráció a kormány pálfordulására adott reakció is lehetett.

A Voice of America (VOA) jelentése szerint március 1.-én fegyveresek rohanták le Kerewa települést Észak-Nigériában, Kaduna államban. A támadásban több mint ötvenen vesztették életüket. A helyiek a Boko Haramot teszik felelőssé a történtekért.

„Ezek a gyilkosok a Boko Haramhoz tartoznak. Lerohanták a falunkat és válogatás nélkül öltek mindenkit, senkit sem kíméltek… fiatalokat, időseket, még az almadzsiriket sem kímélték” – emlékezett vissza az egyik túlélő a VOA helyi munkatársának nyilatkozva. (Az almadzsiri olyan fiatalok csoportját jelöli, akik tagjai az Észak-Nigériában működő iszlám oktatási rendszernek, akik akár egészen fiatalon is elhagyják otthonukat, hogy az iszlám tanulmányozásának szenteljék életüket – a szerk.)

A támadás mérete nem csupán a Boko Haram ütőképességét demonstrálja, de a válogatás nélküli gyilkolás üzenet lehet a kormánynak is,

amely a vasárnapi napon történt incidenst megelőző héten nyilvánította ki álláspontját, mely szerint a Boko Haram egy kifejezetten keresztényeket célzó terrorszervezet. Az áldozatok nagy száma pedig

az elmúlt évek politikai hozzáállását is megcáfolja: a terroristák igenis kiemelkedően jelentős veszélyforrást jelentenek.

„Lőtték az embereket, a holttesteket pedig felgyújtották a házakkal együtt. Borzasztó volt! Szobáról szobára jártak, egy férfit gyermekeivel együtt, még az újszülöttjét sem kímélve lőtték le. Mostanra már több mint 50 halottunk van. Órákba telik, míg eltemetjük őket. 

Ezek nem banditák voltak… ezek a Boko Haram! Semmit sem vittek el, csak gyilkoltak és gyújtogattak” – emlékezett vissza egy túlélő.

A szervezet hivatalosan még nem vállalta magára a támadást. Ennek ellenére egyértelmű, hogy erejük és szervezettségük is messze meghaladja az elmúlt évek alapján becsült adatokat – képesek nagy volumenű támadásokat is végrehajtani. A kerewai támadás a legdélebbi akciójuknak minősül az eddigi működési területükhöz képest, amely a terjeszkedés kérdése miatt további aggályokat is felvet.

 

Kiemelt képünk forrása az International Christian Concern.

Iratkozzon fel hírlevelünkre