Keresztényekre lőttek, mert templomot akartak építeni

Három pakisztáni keresztény sérült meg súlyosan, amikor muszlimok gépfegyverrel rájuk támadtak, amiért templomot akartak építeni a falujukban – írta az arab nyelvű Albidda.net.

Pandzsab tartomány Sahiwal városhoz közeli falu keresztény lakossága egy templomot szeretett volna építeni, hogy ne kelljen több kilométert gyalogolniuk, ha misén akarnak részt venni.

A Chak No. 92/9L névre hallgató, alig százötven háztartással rendelkező település százhúsz keresztény lakosának egyike, Gulzar Masih felajánlotta földjének egy részét, hogy keresztény imahely épülhessen a közösségnek. A helyi keresztények összefogásával hamar megkezdődött a kis templom építése, viszont a muszlim lakosság ezt nem nézte jó szemmel. Először megkérdőjelezték Masih földjének tulajdonjogát. Amikor ezt hivatalos dokumentumokkal igazolta, egy Muhammad Liaqat nevű lakos vezetésével a muszlimok nekirontottak az építkezésen dolgozó keresztényeknek.

A verekedésnek a kiérkező rendőrök vetettek véget, majd letartóztatták Masihot és fiát,  illetve Liaqatot és több barátját. A hatóságok kihallgatták, majd szabadon engedték az összeverekedő feleket.

– Még aznap Muhammad Liaqat és barátai ezúttal felfegyverkezve visszamentek az épülő templomhoz, és elkezdték lerombolni a külső falakat. Gulzar Masih és a többi keresztény  férfi megpróbálták útjukat állni a szélsőséges muszlimoknak, akik elővették a fegyverüket, és belelőttek az ellenálló tömegbe – közölte a Linga.org.

A pakisztáni keresztényekkel foglalkozó Claas.org.uk információja szerint az atrocitásnak három súlyos sebesültje van, két keresztény férfit a fejen lőttek meg. A sebesülteket a sahiwali kórházba szállították, állapotuk stabil. A rendőrség letartóztatott néhány agresszívan fellépő iszlamistát, akik panaszt nyújtottak be a keresztények ellen.

Az Asian Christian Network felvétele szerint két évvel ezelőtt, március 4-én hasonló atrocitást szenvedett el Sahiwal város egy másik keresztény közössége. A hívők épp a vasárnapi misére készülődtek, amikor szintén feldühödött iszlamisták támadtak rájuk. Az atrocitásban hét keresztény, köztük nők is megsérültek.

A kétszázmilliós Pakisztánnak 2 százaléka keresztény. A négymilliós közösség fele-fele arányban oszlik meg katolikusok és protestánsok között, illetve a keleti ortdoxiának is vannak kis létszámú követői.

Az 1947-ben függetlenné vált Pakisztánban viszonylag világi politika dominált, ami kedvezőnek tűnt a vallási kisebbségeknek. Miután 1970-ben Kelet-Pakisztán, vagyis Banglades kivált az országból, az iszlamista szervezetek és pártok egyre nagyobb befolyást szereznek a politikában és a társadalomban egyaránt.

Az ezt követő Zulfikar Ali Bhutto és Zia ul-Haq kormányai az iszlám törvényekre alapozva átalakították Pakisztán jogrendszerét. Az ország alkotmányának több cikkelye diszkriminatív a nem muszlimokkal szemben. Pakisztánban keresztény ember nem töltheti be elnöki és miniszterelnöki tisztséget.

Naveed Amir pakisztáni keresztény parlamenti képviselő 2019-ben törvényjavaslatot terjesztett elő az alkotmány 41. és 91. cikkének módosítására, ami egyenlőséget teremtene a vallási csoportok között, de a parlament leszavazta a javaslatot.

Ezen felül a pakisztáni törvénykezés előírja az istenkáromlás büntetését. A helyi muszlimok gyakran visszaélnek helyzetükkel, és vádolnak meg keresztényt blaszfémiával. Az elmúlt évtizedekben több száz embert ítéltek el az istenkáromlás különböző vádjával, és több tucat embert ki is végeztek. A statisztikai adatok szerint a világon az ötödik legtöbb keresztényellenes ítéletet Pakisztánban hozzák meg.

A pakisztáni keresztényekről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Kiemelt képünk forrása: Claas.org.uk

Iratkozzon fel hírlevelünkre