Meghalt Ernesto Cardenal nicaraguai pap, ismert közéleti szereplő

Kilencvenöt éves korában, vasárnap szív- és veseelégtelenségben elhunyt Ernesto Cardenal nicaraguai pap, ismert közéleti szereplő Managuában - közölte egy közeli hozzátartozója. Daniel Ortega nicaraguai elnök és felesége, Rosario Murillo alelnök közös üzenetben nyilvánították részvétüket a családnak, és háromnapos gyászt hirdettek meg.

Az egyházi tanítást a társadalmi igazságosság követelésével párosító latin-amerikai felszabadítási teológia egyik vezéralakjának számító Cardenalt a néhai II. János Pál pápa 1984-ben felfüggesztette a papi szolgálatból, mert 1979-től 1987-ig a szandinista kormány kulturális minisztere volt, és az akkori katolikus egyházfő úgy vélte, hogy politikai szerepvállalása összeegyeztethetetlen papi hivatásával. Bejárta a világot az az 1983-ban Managua repülőterén készített fénykép, amelyen II. János Pál pápa az előtte térdeplő Cardenalt kézmozdulatával rendreutasítja.

Ferenc pápa 2019 februárjában rehabilitálta a nicaraguai papot.

Cardenal – aki szerepet játszott Anastasio Somoza egykori diktátor rezsimjének megbuktatásában – összekülönbözött egykori párttársaival, és Daniel Ortega egyik legélesebb bírálójává vált, akit korruptnak és diktátornak is nevezett. Ernesto Cardenal verseket is írt, nemzetközi szinten is egyike a legelismertebb nicaraguai költőknek. Műveit mintegy 20 nyelvre fordították le, tevékenységéért az elmúlt években számos díjjal jutalmazták.

MTI

Kiemelt képünkön Ernesto Cardenal nicaraguai egykori pap, költő díszvendégként vesz részt egy írói találkozón a fővárosban, Managuában 2015. május 21-én. MTI/AP/Esteban Felix

Iratkozzon fel hírlevelünkre