Budapest-térkép készült kisgyerekes családoknak

Nyári Fruzsinával, két, babaeszközöket kölcsönbe adó vállalkozás vezetőjével beszélgettünk arról a hiánypótló Budapest-térképről, mely eredetileg a turistákat célozta meg, de számos magyar kisgyerekes család életét is megkönnyíti. Az ötlet egy írországi kirándulás gyümölcseként és számos saját tapasztalatra alapozva fogalmazódott meg Nyári Fruzsinában. A visszajelzések alapján pedig számos kisgyerekes anyuka és apuka járta már végig sikerrel és elégedettséggel a térképen felkínált helyszíneket, miközben gyermeke értékes és élvezetes programokkal gazdagodott. A bababarát Budapest nyomába eredtünk az ötletgazdával.

 

– Milyen célból jött létre Budapest babatérképe?

– A térkép célja, hogy mindig kéznél lehessen, hogy amikor akad néhány szabad óra a babával való csavargásra, legyen ötletforrásként ott az anyukák tarsolyában. Ha napsütés, ha rossz idő van, mindkét esetre ad programtippeket a közel 90 helyszínt magába foglaló Budapestet babaszemmel körbejáró térkép. 

Szándékosan egy design térképet készítettünk Babics Anna kreatív vezető segítségével, hogy a gyerekek számára is szórakoztató lehessen vagy akár poszterként fiús vagy lányos külsővel a gyerekszobának díszét is képezhesse a térkép. Minden hely kapott egyedi grafikát, vannak a térképen apróságok, amiket kereshetnek a gyerekek: madárkák, halacska, kiscicák, kiskutyák. A hátoldalán számos információval is elláttuk a térképet angol és magyar nyelven, hogy hol található a hely, mit lehet ott csinálni. 

– Honnan jött az ötlet?

– Írországban voltunk a családdal, és nem nagyon tudtuk, hogy gyerekekkel hova is menjünk. Mi a férjemmel sörözni és élő zenét hallgatni mentünk a helyi kis pubokba, de folyamatosan kerestük, hogy hova menjünk a gyerekekkel. Magyar barátainknál tartózkodtunk, és őket faggattuk folyamatosan, hogy mit ajánlanak, gyerekkel hova érdemes menni.

Akkor találtuk ki, hogy Budapestre vetítve készíttessünk egy sétafüzetet, amelyben nem csak a programlehetőségek vannak leírva, hanem a gyaloglás menete, hogy mikor, hol és éppen mit találnak a szülők az adott útvonalon. Amikor megvalósítottuk a füzetet, jelöltük azokat a töltőpontokat, ahol fel lehet tölteni tiszta vízzel a kulacsot, vagy meg lehet mosni a gyerkőc kezét. Ez egyelőre angol nyelven jelent meg, mivel elsősorban a turistáknak szántuk. Igazán ennek lett az egyik kiegészítője a térkép, mely magyar és angol nyelven érhető el. Hiszen mi is mint kisgyerekes szülők számtalanszor küzdöttünk azzal a ténnyel, hogy felszabadult egy fél napunk, és nem tudtuk, hogy hova lehetne Budapesten belül kivinni a gyermeket, ahol jól is érzi magát, biztonságban van, és érdemes mondjuk zárt intézmény esetében gyerekkel betérni az ottani programra. Ez adott ihletet a térkép elkészítéséhez, és így több hónapnyi munka, feltérképezés eredménye ma már sokak számára segítség.

Sokan nem gondolják Budapestről, de számos szép parkunk, kinti játszóterünk van. Rögtön a belvárosban ott a Károlyi kert, Múzeumkert – könnyen elérhető, és mégis elfeledkeznek róla az emberek, ha kisüt a nap. Nagyon sok lehetőség van, számtalan természeti pontot meg lehet látogatni Budapesten belül is. Rengeteg játszóterünk van! Ha megnézzük az európai országok fővárosait, ez egyáltalán nem jellemző. A nagy hiányossága Budapestnek viszont az illemhelyek terén mutatkozik meg. Vagy nincsenek, vagy a nyilvános illemhelyek legtöbb esetben zárva vannak – ezért nem is tüntettük fel a térképen őket, inkább a vendéglátó egységeket javasoljuk peluscseréhez, frissüléshez. Bár abban is van hova fejlődni, hogy minél több ilyen szolgáltató egység nyisson a kisgyerekes családok felé is. 

– Milyen szempontokat vettetek figyelembe a grafikai tervezésnél?

– Két célkövetés volt. Az egyik, hogy a gyerekek számára élvezhető programokat kínáljanak a helyszínek. A másik, hogy amennyire lehet, zöld és lassú haladással is elérhető helyeket kínáljunk. Ezért van rengeteg ingyenes és zöld játszótér, park feltüntetve a térképen. De rossz idő estére is igyekeztünk elérhető árban kínálni beülős, érdekes programhelyeket. Próbáltunk értékközvetítő, magyaros helyeket is látogatásra javasolni, ahol kizárólag magyar termékeket lehet vásárolni, és mondjuk néha még valamilyen kézműves foglalkozást is tartanak gyermekek számára.

Az volt a fő vonal, hogy családbarát helyeket gyűjtsünk egy csokorba, és itt lehessen eltölteni akár 2-3 órát is.

Nyári Fruzsina, az ötletgazda; Fotó: Vasárnap.hu

– Hány éves kortól ajánlott a séták megtétele?

– Elsősorban totyogó kortól ajánlott. Elvétve van olyan program, ami hordozósoknak is megfelelő lehet. Például a Nemzeti Múzeumban van hordozós tárlatvezetés, amit ugyancsak jeleztünk a térképen. Jellemzően inkább járni tudó gyermekek, óvodások, kisiskolások számára készült a térkép programkínálata.

– Van felső határ, amikor már nem igazán élvezetes a gyerekek számára a program?

– Időszakosan mindig teszünk a térkép mellé plusz ajánlatokat. Legutóbb őszi-téli mellékletünk volt, amikor 10+ helyet ajánlottunk még a meglévők mellett az évszakhoz kötődően. Tervezünk olyan térképet is, ami már a tinédzser korosztálynak szól, mert sok szülő jelezte, hogy bár a kicsiket is nehéz adott esetben lekötni a programok szintjén, de nincs másként ez a tinédzserkorú gyermekeiknél sem. Így tervezzük, hogy mellékletként tesszük a csomaghoz a tinikorosztálynak szánt programokat. 

– Van külön megjelölés hordozós vagy ovis, kisiskolás programokra?

– Korosztály szerint nincsenek külön megjelölve a programok, hanem regeneráló és töltekező pontok vannak, ahol, ahogy említettem, például meg lehet tölteni az üres kulacsot vízzel. Ilyenek az éttermek, boltok. A piacok, zöld boltok is kaptak külön megjelölést, mert fontosnak tartjuk, hogy éppen aktuálisan termő magyar zöldségeket, gyümölcsöket vásároljanak és fogyasszanak az emberek. Ezzel egyfajta társadalomformáló feladatot is kívánunk ellátni. 

Ehhez kapcsolódik, hogy a térképek árából 100 Ft minden egyes esetben az Amigos a gyerekekért alapítványt támogatjuk. Az ő célkitűzésük, hogy egyetemisták segítségével súlyosan beteg gyerekeket támogassanak a gyógyulásban a nyelvtanulás motiváló erejével.

– Milyenek a visszajelzések?

– Nagyon szeretik mind a szülők, mind a gyerekek a programokat. Ezen felbátorodva szeretnénk a térképet és a programkínálatot kibővíteni a külső területek ajánlataival is, mint a szentendrei skanzen, a veresegyházi medveotthon vagy a budakeszi vadaspark programkínálata – csak hogy néhányat említsek. Olyan helyeket akarunk felvinni a térképre, amelyek egy óra alatt akár autóval, akár tömegközlekedéssel elérhetőek. Az a célunk, hogy bár ezeket a helyeket a magyarok többnyire ismerik, akik idegenből látogatnak Budapestre, és nem csak három napot töltenek itt (ami alatt a jelenlegi térkép szerint fel tudják fedezni a helyet), hanem több időre érkeznek, még több lehetőséget kaphassanak. 

– Magyarországra is kiterjesztenétek a térképet?

– Egyelőre nem gondolkodtunk ezen, hanem inkább a nagyvárosokban. Természetesen sok időt vesz fel a helyszínek feltérképezése ilyen szemüvegen át vizsgálva. A nagyvárosokból nehezebb összeszedni programokat, stabil bababarát helyeket. Budapest feltérképezése is több hónapot, majdnem egy évet ölelt fel.

Továbbá még az idén szeretnénk egy applikációt is készíteni, ami naprakészen tudja informálni a szülőket az adott lehetőségekről. Először fontos volt számunkra, hogy az emberek kezébe adjuk a térképet, és ne folyton a telefont nyomkodják, de közben rájöttünk, hogy azt igazán célravezetően egy applikáción keresztül lehet alkalmazni a térképpel párosítva. Be kell vallanunk, hogy az okos eszközök révén az applikáció mindig kéznél van. 

Gyöngy-Pethő Krisztina

(A gyermekeknek készült térkép a www.babaguz.hu oldalon rendelhető meg.)

Kiemelt képünkön a bababarát Budapest-térkép. Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre