Két tucat embert mészároltak le egy templomban Burkina Fasóban

Legkevesebb 24 embert meggyilkoltak dzsihadisták Burkina Faso északi részén egy protestáns templom elleni támadásban – közölték hétfőn biztonsági források és helybeliek.

Az egyik forrás beszámolt arról, hogy Pansi településen terroristák egy csoportja behatolt a templomba, ahol a hívek a vásárnapi istentiszteleten vettek részt. A támadók elrabolták a templom lelkészét is. Egyelőre nehéz képet alkotni a történtekről, mert a település lakossága a szomszédos faluba, Sebbába menekült – mondta egy lakos, akivel az AFP francia hírügynökség lépett kapcsolatba.

Forrás: Azbej Tristan Facebook-oldala

„Minek kell még történnie ahhoz, hogy a Nyugat felfigyeljen az afrikai keresztényellenes népirtásra?” – tette fel a kérdést a hírrel kapcsolatban közösségi oldalán Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár. Mint kifejtette, decemberi látogatása óta még tovább romlott a keresztények helyzete a nyugat-afrikai országban. „A mély megrendülés közepette azonban nyitva marad egy kérdés: hol vannak ilyenkor a jogvédők? Miért hallgatnak azok, akik magukat a diszkrimináció és az intolerancia elleni küzdelem felkent bajnokainak hiszik?” – sorolta az államtitkár. Leszögezte azt is, hogy a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül megtalálják a módját annak, hogy segtísenek az üldözött keresztényeknek.

Azbej Tristan bejegyzése alatt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes kommentjében úgy fogalmazott: Ditróval milyen sokat foglalkozik mindenki, de lám, „itt újból a vér folyik és senki nem foglalkozik a hitükért megölt emberekkel?!” Böjte atya felhívta a figyelmet arra is, hogy Afrikában naponta ölnek meg kegyetlen kínzások közepette embereket, „na ehhez kellene, hogy sok-sok millió ember hozzászóljon!” 

Rettegnek Sebbában

Helyi információk szerint Sebbában rettegnek a helyiek. Ennek egyebek között az az oka, hogy a szélsőségesek már február 10-én is behatoltak a településre, és a lelkész házából elraboltak hét embert. Három nappal később öt embert, köztük a lelkészt holtan találták meg. Két nő épségben megmegmenekült.

Burkina Fasóban, amely határos Malival és Nigerrel, 2015 óta 750-en haltak meg a terrortámadásokban, hatszázezer ember kényszerült lakhelye elhagyására. Tavaly a három országban négyezren vesztették életüket dzsihadisták támadásaiban.

MTI/vasárnap.hu