Keresztény bloggert tartóztattak le, amiért hitéről írt

Mauritániai rendőrség hajtóvadászatot indított a keresztény hittérítők ellen. Egy megkeresztelkedett blogger hittársainak szolgálatairól írt bejegyzést, amiért a hatóságok beidézték – adta hírül a Linga.org.

 

Mauritánia túlnyomórészt muszlim lakossága mellett egy szépen gyarapodó keresztény közösséggel is rendelkezik, aminek tagjai csak titokban gyakorolhatják vallásukat, ugyanis a nem muszlim vallások követőit állami szinten üldözik.

 Az Alakhbar.info Mauritánia első, önmagát függetlenként definiáló híroldala szerint Zouérat városának rendőrsége kihallgatásra beidézte Hamadi Wald Abuh bloggert, miután legutóbbi írásában a városban szolgálatot teljesítő keresztény hittérítő asszonyok munkásságáról írt.

A rendőrséget vezető tiszt a kihallgatáson az követelte a keresztény bloggertől, hogy részletesen számoljon be az esetről, és nevezze meg az ország törvényeit megsértő keresztény hittérítőket, valamint közölje tartózkodási helyüket.

A férfi megtagadta, hogy feladja keresztény hittársait.

Egy másik mauritániai lap, a Rim Feed információja szerint a helyi biztonsági erők kiderítették, hogy a külföldi asszonyok már elhagyták a várost és ismeretlen helyre távoztak.

A mauritániai keresztények állami szintű üldöztetésnek vannak kitéve.

Az országban betiltották a nem muszlim vallási könyveket, így a Bibliát is. Tilos továbbá a muszlimok között téríteni és templomokat építeni. A helyi keresztények titokban, lakásban kialakított imahelyeken végeznek szertartásokat.

Aki ezeket a diszkriminatív törvényeket megszegi, akár a halálbüntetést is kockáztatja.

Egyedül a Római Katolikus Egyháznak van némi jogköre, ami a már meglévő templomok belső felújítására korlátozódik.

Ennek ellenére egyre több muszlim tér át Jézus Krisztus tanítására. Mivel az észak-afrikai ország szinte teljesen el van zárva külvilágtól, így nincsenek pontos adatok a helyi keresztények lélekszámáról. Az Open Doors 2017-es jelentése alapján tízezer keresztény élhet az országban, akiknek körülbelül fele a katolikus egyházhoz tartozik. Egyes becslések szerint viszont akár több tízezer keresztény élhet az országban. A keresztények ügyivel kiemelten foglalkozó amerikai civil szervezet idei jelentése szerint Mauritánia a huszonnegyedik helyen szerepel a keresztényeket üldöző országok listáján. 

 

Címlapképünk forrása a Linga.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre