Elzárva a külvilágtól, egyre gyarapszik a mauritániai keresztények lélekszáma

A nemzetközi figyelemtől távol lévő Mauritániában egyre több ember válik Jézus Krisztus követőjévé. Az muszlim hitről áttért embereknek azonban tartaniuk kell a törzsük bosszújától, vagy az iszlamista szervezetek keresztényellenes támadásaitól.

Az üldöztetések és a vallásszabadság hiánya ellenére a legutóbbi adatok szerint Mauritániában több mint tízezer keresztény él. Többségük az ország fővárosa, Nouakchott lakója, de vannak kisebb közösségek Zouérat, Nouadhibou, Atar és Rosso városokban is – közölte a Journal Chrétien keresztényekkel foglalkozó francia hírportál. 

A keresztények lélekszáma évről évre gyarapodik, bár a legtöbb közösség az atrocitások elkerülése miatt titokban tevékenykedik. A nyugat-afrikai Mauritánia az észak-afrikai és a déli sivatagos vidék kultúrájának keverékét képviseli. Az ország nevében szerepel az iszlám köztársaság kifejezés, ami egyértelműsíti, hogy igazán csak egyetlen vallást ismernek el. Az afrikai ország alkotmánya és polgári törvénykönyve is az iszlám jogon, a Saríán alapszik.

Ezen felül a törzsi kötelék még mindig a legerősebb társadalomalkotó rendszer, ezért a családi konfliktusokat, vagy a bűncselekményeket gyakran nem a központi hatóságok, hanem a törzsi vezetők bírálják el. Ez különösképpen veszélyes azokra a mauritániaiakra, akik elhagyták a muszlim hitet és megkeresztelkedtek. A szigorú iszlám Saría és a törzsi szabályok ötvözéséből gyakran hoznak halálos ítéletet az új hitet felvevő emberekre.

A ország törvény nem engedélyezi a más vallások tevékenységét, így a keresztény egyházak illegalitásban, vagy egyes esetekben a megtűrt kategóriában működnek. Mauritániában a római katolikusok vannak a legtöbben, lélekszámuk meghaladja a 6500 főt. A Nouakchott-i egyházmegye 1965-től lett független a szenegáli egyháztól, és 1995 óta Martin Happe Mafr püspök igazgatja. Az egyházmegyében tizenhárom pap illetve közel negyven egyházi alkalmazott szolgál. 2008 óta Luis Mariano Montemayor apostoli küldöttként képviseli a Vatikánt. 2016. december 9-én bejelentették a megállapodást, miszerint Mauritánia teljes diplomáciai kapcsolatot létesít a Szentszékkel, beleértve az apostoli nunciatúra létrehozását is.

A mauritániai katolikus egyház kiemelten részt vesz a társadalmi és jótékonysági projektekben, többek között óvodákat tart fent, illetve utcán élő gyerekeknek és egyedülálló anyáknak nyújt támogatást.  

Az evangéliumi keresztény közösség a második legnagyobb, közel kétezer követővel rendelkezik. A nagyobb városokban illegális imaházakban tudnak összegyűlni a hívők és közös imádságon részt venni.

Nem csak az ország törvénykezése, illetve a szigorú törzsi rendszer szabályai keserítik meg a mauritániai keresztények életét, hanem az Al-Kaida Maghreb-országokban működő tagozata is rendszerint keresztény közösségeket és turistákat vesz célpontba. Az elmúlt pár évben több keresztény hívőt vagy papot rabolt el és ölt meg terrorszervezet – közölte a Linga.org.

A keresztényeket bántalmazó iszlamisták semmilyen megtorlásban nem részesülnek, mivel tagjaik szerint ők csak az ország törvényeinek betartatását kérték számon.

A mauritániai keresztények mindennapos életveszélynek vannak kitéve. A központi kormányzat tiltja a hitoktatást és Biblia, vagy más keresztény iratok nyomtatását,terjesztését. A függetlenség kikiáltása után minden templomot bezárattak, a muszlim hitről áttért állampolgárokat bíróság elé állítják és a legtöbb esetben halálbüntetésre ítélik a vádlottakat – írja összefoglalójában alakhbar.info, az ország független hírportálja.

Ennek ellenére egyre többen térnek át a kereszténységre. A Miracle TV szerint csak a tavalyi évben közel ezer ember tért át a kereszténységre. A keresztény műholdas csatorna nemrégiben, egy titokban a sivatagban megtartott misét közvetített, amin százhatvan mauritániai vett részt.

Kassab Adonis

Képek: Radiosawa, Linga.org