Sitkei Levente: A kereszt most remény és védelem

Ferenc pápa ugyanazt a felemelő, megtartó üzenetet viszi majd el Csíksomlyóra, amit a sivatagban is hirdetett.

„A kereszt jelen esetben reményt és védelmet jelent, azt, hogy a pásztor elmegy a legtávolabbi szegletbe is, hogy védelmébe vegyen mindenkit, aki Krisztust követi” – írta a Magyar Nemzetben megjelent, Ferenc pápa Egyesült Arab Emírségekben tett látogatásáról szóló publicisztikájában Sitkei Levente. 

A szerző megfogalmazása szerint „ez az Arab-félszigeten egyáltalán nem logikus lépés, hiszen nem könnyű idegen, iszlám közegben kereszténynek lenni”. 

Sitkei Levente szerint nekünk, akik a templomok tövében élünk, és akik alapvetésnek tekintjük azt, hogy az identitásunkért semmi rendkívülit nem kell tennünk, igaznak tűnhet az állítás, miszerint a kereszténység ezer sebből vérzik. Ez azonban azért lehet így, mert előttünk már milliók megharcoltak érte. 

„Az erőt nem látjuk, a templom csak egy szép épület, amely mindig ott volt, amióta élünk, és utánunk is ott fog állni, akár a Gellért-hegy.” Azok azonban, „akik most a sivatagban misére mentek, azok ezt az erőt látták, érezték, mert igenis eljött hozzájuk az egyház feje, nem feledkezik meg róluk, soha nem fogja őket magukra hagyni”. 

Sitkei emlékeztetett: a pápa ezt az üzenetet viszi majd Csíksomlyóra is.

Sitkei Levente írása a Magyar Nemzet 2019. február 6-i lapszámában olvasható. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre