Zero waste kezdőknek

Egyre népszerűbb életmód a „zero waste”, amelynek lényege, hogy személyes hulladéktermelésünket a minimumra csökkentsük. Nem éppen egyszerű minden szabályt betartani, és komoly előregondolkodást is igényel, de idővel bele lehet tanulni.

De hogyan lehet elkezdeni a zero waste életmódot?

Miért fontos számodra?

Az első lépés, hogy eldöntsd, miért lépsz erre az útra. Lehet ez a teremtésvédelem iránti mély elköteleződésed, vagy akár pénzügyi motiváció. Ha meginogsz, így lesz hova visszanyúlnod, hogy miért is vágtál bele az elején.

Elsőként az egyszer használatos holmikra koncentrálj!

Ahhoz, hogy azonnal minden hulladéktól és pazarlástól megszabadulj, fenekestül kell felforgatnod az életed. Éppen ezért elég, ha egyszerre csak egy dolgot iktatsz ki a mindennapjaidból. Kezdd az olyan egyszer használatos tárgyakkal, mint a műanyag palackok vagy a papírszalvéta. Ha egy héten csak egyszer viszed ki a szemetet, lesz rálátásod, hogy valójában mennyi hulladékot is termelsz hét nap alatt.

Használd a porosodó tárgyaidat!

Nem kell azonnal a boltba rohanni, sok minden már ott rejtőzik a lakásodban, aminek újra haszna lehet. Például az üres befőttesüvegek, amik ott porosodnak a polcokon, kiváló tárolóedények. Egy-egy régi ruhadarabból rongyot vagy akár szatyrot is varázsolhatsz.

A second hand virágkorát éli

A használt ruhák ismét divatossá váltak, hiszen egyediek, és még környezetbarát megoldást is nyújtanak. Nem beszélve arról, hogy anyagilag is sokkal jobban járunk, ha használt holmit választunk, és sokszor még a minőségük is messze felülmúlja a középkategóriás divatboltokban kapható ruhákat. Ha ügyesek vagyunk, igazi kincsekre is lelhetünk a ruhakupacokban!

Egy kis türelem sosem árt

A mai fogyasztói társadalomban mindent azonnal megkaphatunk, csak egy kattintás, és még aznap az ajtónk előtt teremhet a kívánt holmi. Éppen emiatt hajlamosak vagyunk teljesen haszontalan tárgyakat is felhalmozni, vagy olyasmit megvenni, amit mástól is elkérhetnénk. Érdemes néha előbb körülnézni, mielőtt azonnal telepakoljuk a bevásárlókosarunkat!

Készítsd magad!

Megdöbbentő, mennyi mindent el tudsz készíteni saját magad is. Például kozmetikumokat vagy tisztítószereket, és még jobban is jársz, hiszen minden káros anyagot ki tudsz szűrni, és személyre szabhatod.

Kezdj el komposztálni!

Ezért a lépésért lesz igazán hálás neked a természet! A komposztálás a lebomlás természetes folyamatának és a szerves anyagok újrahasznosításának ötvözete, a végterméket nevezzük komposztnak, amely a növények tápanyagaként szolgál. Te is komposztálhatsz otthon könnyedén, semmilyen extra dolgot nem kell hozzá beszerezned.  Ha nem vagy biztos benne, milyen hulladékot szabad komposztálni, a Humusz Szövetség oldala segítségedre lesz. Sokfelé van már gyűjtőhely, ahová el lehet vinni a komposztálandó anyagot (amíg nem jutsz el arra a helyre, tárolhatod a hulladékot edényben, a mélyhűtőben).

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre