Vitaminkúra a párkapcsolatnak, 52 hétre bontva

Dr. Mihalec Gábor elismert családterapeuta legfrissebb könyve, a Párpercek az idei házasság hete könyveként debütált a Harmat Kiadó gondozásában. Az 52 témafelvetés azt szolgálja, hogy akár egy éven keresztül, heti egy alkalommal beszélgetést indító ötletekkel, témákkal lássa el a házaspárokat. Hiszen a tartós házasság egyik sarokköve a minőségi kommunikáció.

Két igencsak motiváló idézettel indít a szerző a füljegyzetben, mely tanácsokat, ha megfogadunk, biztosan boldogabb házasságban élünk holnap, mint tegnap tettük.

Ha szeretnénk, hogy a párunk fejlődjön, és egyre jobb társsá, egyre kiforrottabb személyiséggé váljon mellettünk, akkor keressük benne tudatosan a jót! Ha pedig megtaláltuk, osszuk meg vele! Adjunk párunknak szárnyakat!

A könyv mind a maga 158 oldalnyi gondolatsorával ebben a kezdő idézetben foglalható leginkább össze:

A szereteten és tiszteleten alapuló légkör nem máról holnapra és nem magától alakul ki. Egymás iránti kedvességek sorozatából épül fel.

A szerző könyve előszavában pontosan megfogalmazta annak rendeltetését: könnyed, akár egymástól függetlenül is olvasható elemekből áll össze, mely hozzátesz valami pluszt a párkapcsolat mélyüléséhez. Ahogy a szerző fogalmaz: akár úgy is felfoghatja az olvasó, hogy vitaminkúrát tart, de most nem a test javára, hanem a lélek és a kapcsolat számára. Heti dózisokba csomagolva kapcsolaterősítő kúrának tökéletes társa. Ahogy a gyógyszerek íze is hol ellenállást, hol édeskés ízvilága miatt elfogadást gerjeszt, ugyanúgy a témák közt is találhatnak a párok könnyedebb, kedvükre való területet, de biztosan szembekerülnek egy-egy kényesebb kihívással is. Akárhogy is, de egy játékszabályt be kell tartani: éppen a házasságban a legfontosabb, hogy ne mellébeszéljenek a felek, hanem merjenek megnyílva egymás felé akár sebezhetővé is válni. Ez csak úgy működhet, ha teljes őszinteséggel van jelen mindkét fél. 

Erre a kalandtúrára hív a szerző minden olyan házaspárt, aki beleássa magát a könyv olvasása közben kapcsolata mélyebb ápolására. Többek közt érinti a hűség, a nehézségekkel való megküzdés, a szokáson való felülkerekedés, a pénzügyek kezelése témaköreit, de ez csak néhány az izgalmas köntösbe ültetett, beszélgetést indító kérdésekkel ellátott rövid fejezetekből. 

A szerző nem tesz csodát – az a férfi és nő által befektetett idő és őszinte megnyilvánulások útján jön létre. De mindenképp fogódzót ad a házasság egyik fő alapkövének, a minőségi, őszinte kommunikáció rendszeres gyakorlására, még azok számára is, akik esetleg úgy érzik, kissé megfáradtak házaséletük valamely szakaszán.

 

Gyöngy-Pethő Krisztina

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre