2TM2,3: Kőkemény lengyel keresztény metál

Az 1996-ban alakult lengyel keresztény zenekar az országban élvonalbelinek számító heavy metal csapatok tagjaiból állt össze. Neve nem több egy szentírási igehelynél: 2 Tim 2,3, de sokan csak „Tymoteusz” néven említik a bandát. A korábbi formációk zenei stílusának keménysége és megkomponáltsága együtt van jelen a dús hangszerelésű, a zsidóság dallamvilágára emlékeztető megszólalásokkal. A zenekar magyar női szólóénekese a kárpátaljai származású Angelika Korszyńska-Górny.

„Vállald velem együtt a nehézségeket, mint Krisztus Jézus hű katonája!” – hangzik a lengyel keresztény csapat nevének szentírási kibontása. A „Tymoteusz” heavy metal stílusú zenéje leginkább ezt az üzenetet erősíti meg. Az ember belső, elementáris küzdelme jelenik meg, soha nem elszakadva a forrástól, aki maga az Isten.

Rögtön az indulásukkor úgy döntöttek az addig a legnépszerűbb lengyel alternatív és metál együttesekhez tartozó zenészek, hogy közösen mutatják meg az Istenbe vetett hitüket egy új zenei formációban, amelynek a 2TM2,3 nevet adták. Így állt össze a csapat a következő tagokból: Robert Friedrich (gitár), Dariusz „Maleo” Malejonek (gitár), Tomasz Budzyński (ének) és Piotr Żyżelewicz (dob).

A 2006-ban kiadott, „888” névre keresztelt albumuk egyértelműen a metál és a punk hang hordozója. Bizonyára nem véletlen, hogy éppen ebben az évben a Woodstock 2006 fesztiválon is felléptek Kostrzynben. Ezzel szemben a legutóbbi „Źródło” című stúdióalbumuk megint egészen más stílust jelenít meg popos, akusztikus hangszerelésével. 

Az akusztikusabb megszólalásokban hallhatjuk Angelika Korszyńska-Górnyt, a formáció női szólóénekesét, aki

kárpátaljai származású magyar.

Az énekesnő büszke arra, hogy hova tartozik: akár magyarul is énekel az egyes számokban. A dalszövegek többnyire a Bibliából származnak, de alkalmanként az egyházatyák írásait zenésítik meg. Gyakran írják dalszövegeiket héber, arámi, valamint lengyel nyelven.

– Ma nincs jelentős szakrális építészet, szakrális zene, egyáltalán kultúra. A keresztényeknek sokkal jobban kellene törődniük a kultúrával, mert ezen keresztül hatékonyan lehet evangelizálni. Ezért veszítünk a kultúrharcban, mert nem vagyunk jelen a kultúrában – vélekedett egy interjúban Grzegorz Górny lengyel filmrendező, a 2TM2,3 női szólóénekesének férje, utalva a zenekar által végzett hiánypótló tevékenységre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre