Grzegorz Górny: A nemzetnek, amelynek nincs bölcsője, jövője sincs

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a közelmúltban magyarul is megjelent. A vele készült beszélgetésben rámutat: az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve.

Grzegorz Górny a częstochowai Jasna Góra-i pálos kolostorban találkozott egy kiállítással, amely az abortuszról szólt, és a meg nem született gyermekek képeit mutatta be. Ezt követően az abortuszt az emberélet kioltásaként tudta csak szemlélni. Filmjeivel az élet védelmében lép fel.

Arra a kérdésre, hogy a fejlett nyugati társadalmakban miért nem tekintik bűnnek az eutanáziát és az abortuszt, azt felelte:

Az emberek úgy gondolják, hogy ha valami jogilag megengedett, akkor az jó dolog. Ha tiltott, akkor rossz.

Mozgásban van az ember erkölcsi, etikai horizontja, menet közben változik. Így aztán ami eddig jogilag kivételt képezett, az egy idő után kötelezővé válik; ami pedig szabály volt, az már csak kivétellé válik.

A rendező szerint minden nagyobb változást vagy forradalmat a nyelvi szóhasználat megváltozása előz meg. Változások állnak be a szavak használatában, amely legitimizálja a társadalmi változásokat is.

A szavakból alkotott ködfelhő azt szolgálja, hogy befedjék a valóságot.

– Az abortusz esetében nem arról beszélnek, hogy megölik a megfogant gyermeket, nem azt mondják, hogy egy emberről van szó, hanem azt, hogy ez csak egy zigóta, csak egy sejtcsomó, az abortusz csupán a terhesség megszakítása, magzatelhajtás, beavatkozás – mondta.

Az adatok és a szavak manipulálásával fel akarják mutatni, hogy a többség valójában abortuszpárti. Ezzel manipulálták a társadalmat, hiszen a többségnek a demokráciában mindig igaza van.

Győr-Moson-Sopron megye, 1989. május 2. Szögesdrótkerítés a magyar-osztrák határon. MTI Fotó: Matusz Károly

Grzegorz Górny szerint még mindig létezik egyfajta „szellemi vasfüggöny”. – Nyugaton szinte általános elfogadottsága van az abortusznak és az eutanáziának; a keleti területeken viszont nagyobb az ellenzők száma –mutat rá.

A folyamatok azonban nem megfordíthatatlanok. A lengyel riporter legalábbis bízik abban, hogy Nyugat-Európa előbb vagy utóbb ismét visszafordul az élethez – ha más miatt nem, az iszlám hatására. A gyerekvállalással kapcsolatban kiemelte: aki nem termékeny, az nem tudja a földet uralma alá venni. Ez egyszerű biológiai törvényszerűség.

A nemzet, amelynek nincsen bölcsője, annak nincsen jövője.

A Magyar Kurír által készített interjúban szóba került, hogy a publicista felesége kárpátaljai magyar, aki az egyik legismertebb lengyel keresztény rockegyüttes, a 2Tim2,3 énekesnője. Az egyház és a művészetek kapcsolatát Grzegorz Górny nem tartja kellően felvállaltnak. 

Az Egyház azonban ma nem értékeli jelentőségének mértékéhez méltóan a művészeteket. A múltból él, de nem fordít kellő figyelmet a kortárs kultúrára.

– Ma nincs jelentős szakrális építészet, szakrális zene, egyáltalán, kultúra. A keresztényeknek sokkal jobban kellene törődniük a kultúrával, mert ezen keresztül hatékonyan lehet evangelizálni. Ezért veszítünk a kultúrharcban, mert nem vagyunk jelen a kultúrában – húzta alá a felesége által végzett kulturális evangelizációval kapcsolatban a lengyel filmrendező.

Forrás: Magyar Kurír

Iratkozzon fel hírlevelünkre