Újabb mészárlás történt Nigériában

Legalább harminc embert gyilkoltak meg Nigéria északkeleti részén, Borno államban az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű dzsihadista csoport fegyveresei – vált ismertté hétfőn helyi hivatalos forrásokból.

A támadást az állam székhelye, Maiduguri közelében lévő településnél követték el. A szélsőségesek áldozatai többségükben civilek voltak, akik a Maiduguri és Damaturu város közötti úton közlekedtek – számolt be helyi kormányzat szóvivője. A támadók nőket és gyerekeket hurcoltak el, valamint felgyújtottak 18 járművet.

Nigéria muszlim többségű északi területén 2009-ben kezdett harcot a szélsőséges iszlamista Boko Haram szervezet „az iszlám kalifátus” megteremtéséért. A hatóságoknak nem sikerült megfékezniük sem a Boko Haramot, sem a belőle időközben kivált kisebb terroristacsoportot, az ISWAP-ot.

Borno állam északkeleti része, amely közel fekszik a Csádi-tóhoz, kis szigetekkel és mocsarakkal tűzdelt, kiterjedt, katonailag nehezen ellenőrizhető terület, ahol a szélsőségesek búvóhelye és kiképzőtáborai is találhatók. A térségben a csádi, a kameruni, a nigériai, a nigeri és a benini hadsereg egységeiből álló nemzetközi erő járőrözik. Január közepén a több afrikai állam katonai egységeit összefogó, terrorellenes multinacionális harci kötelék megölte az ISWAP hármas számú vezetőjét, Amir Halífa Umárt.

 

Forrás: MTI

Kiemelt képünk illusztráció.

Iratkozzon fel hírlevelünkre