Balliberális kormányok alatt nagy része eltűnt, ezzel szemben 2010 óta másfélszeresére nőtt a nemzeti vagyon

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke korábban rablóprivatizációt folytatott és ő maga is azon lett milliárdos – jelentette ki Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján a kabinet által pénteken közölt adatokra hivatkozva.

Baloldali kormányok alatt tízezer milliárd forint értékű nemzeti vagyont hordtak szét, Gyurcsány rablóprivatizációt folytatott, és ő maga is azon lett milliárdos – hangsúlyozta a politikus. Hozzátéve, korábban a nemzeti vagyon jelentős részét széthordták, az állami vagyon nagy százalékban magánvagyonná vált. A nemzetstratégiailag kiemelt vállalatok több mint kétharmadát magánkézre játszották: az energiaszektort, a nagy állami cégeket, bankokat, közművállalatokat, állami ingatlanokat és földeket.

Ezzel szemben az állami vagyon a Fidesz-KDNP pártszövetség kormányzása alatt 2010 a másfélszeresére, 12 ezer milliárd forintról 18 ezer milliárdra nőtt. Ez az információ önmagában megmutatja, hogy mi a különbség a mostani nemzeti és a Gyurcsány-kormány között – mondta a képviselő.

A képviselő úgy fogalmazott: méghozzá olyan emberek magánvagyonává is vált, mint maga Gyurcsány Ferenc, aki körül ma is csak úgy (.) röpködnek százmilliók, milliárdok, ahogy az a zavaros vagyonnyilatkozatából is kiderül.    

Nacsa Lőrinc a rablóprivatizáció egyik legnagyobb nyertesének nevezte a korábbi miniszterelnököt.  Emlékeztetett arra, hogy Gyurcsány Ferenc a korábbi szocialista kormányban nagy befolyással bíró anyósa segítségével potom áron és állami hitelből jutott vállalatokhoz, ingatlanokhoz, így lett milliárdos. Így került hozzá például a Motim timföldgyár, amelynek 705 millió forintos vételárából 700 millió állami hitel volt – fűzte hozzá. További példaként említett egy 30 millióért vett, majd 900 millióért eladott állami céget, és kiemelte, hogy hasonló módon került a korábbi miniszterelnökhöz az állami tulajdonú balatonőszödi villa is.   

Amikor tehát Gyurcsány Ferencet látjuk, jusson eszünkbe, hogy ő nem csak rablóprivatizációt folytatott, de ő maga is azon lett milliárdos – hangsúlyozta a KDNP-s politikus.

MTI

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelő beszéde után 2018. január 27-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre