Állatok, amelyek egy életre választanak párt

Az örök hűség sokszor meginog az emberek világában, ám a természetben akad követendő példa bőven. Van, amit érdemes eltanulni az állatoktól, hiszen több olyan faj létezik, amelyik életre szólóan választ párt.

Bóbitás pingvin

A madarak jelentős százaléka egyetlen párt választ magának egész életében, ám egyik faj sem annyira elkötelezett, mint a bóbitás pingvin. Ha ezek az állatok meglátják párjukat, táncra perdülnek, felfújják a mellkasukat, és oldalra billegetik a fejüket – így udvarolnak. Az utód megszületése után a hím marad a kis pingvinnel, míg a nőstény vadászik.

Kép forrása: Pixabay

Kanadai daru

Míg az emberek versekkel udvarolnak a kiszemeltjüknek, addig a kanadai daru lelógó dísztollait kiterjesztve hívja fel magára a nőstény figyelmét. Egy különleges hanggal „szólítják” egymást: a nőstény kétszer adja ki ezt a hangot, a hím eggyel válaszol.

Kép forrása: Pixabay

Tengeri csikó

A tengeri csikóban az egyik legkülönlegesebb, hogy a hím hordja ki a csemetéket. De még mielőtt ez megtörténne, a kiválasztott egyedek egymás körül táncot járnak. A nőstények ennél a fajnál különösen féltékenyek, és képesek versenyre kelni egy-egy hím figyelméért. De ha egymásra találnak, egy életre kitartanak egymás mellett – ami esetükben sajnos nem hosszú idő.

Gyöngybagoly

A gyöngybaglyok sajátos nyelvükön udvarolnak egymásnak. A hím a potenciális párjának „ajándékot hoz”, általában egy elpusztult rágcsálót. Ha a nősténynek kedvére való a jelölt, krákogással adja a hím tudomására.

Kép forrása: Pixabay

Hollókeselyű

Dögevő állatok lévén inkább tartunk tőlük, de az talán kedvesebbé teszi számunkra őket, hogy egy életre választanak párt. Az udvarlási szertartás részeként a hímek egyetlen tojó köré gyűlnek, és félig felemelt szárnyakkal körbejárják, közben fejüket ide-oda mozgatják. Ha a madarak kiválasztották egymást, a fészkelőhely felett egymást kergetik és zuhanórepülésbe kezdenek. Egész évben egymás mellett maradnak, és amikor eljön az idő, a hím és a nőstény felváltva ülnek a tojáson.

Réti sas

A réti sas szabadon él, évente egyszer párosodik, de minden évben visszatér társához. A hímek segítenek a nősténynek melegen tartani a tojásokat, és miután a fiókák előbújtak, etetik őket.

Szürke farkas

A szürke farkasok a réti sashoz hasonlóan évente csak egyszer kölykeznek, és párt is egy életre választanak. A falkában élő állatoknak egy nőstény és egy hím vezérük van, ők a falkavezérek, minden tag őket követi.

Kép forrása: Pixabay

Hód

Keveset lehet tudni arról, hogyan is választják ki a párjukat, de az biztos, ha megtalálták az igazit, egy életen át kitartanak mellette. Az európai hódokra emellett az örök hűség is jellemző – az észak-amerikai hódokról mindez nem mondható el, állandó párjuk mellett néha bizony félrelépnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre