Folk Iván: Az egyház zenéje nem születhet kommersz célból

Az Istent dicsérő zene mindig mentes volt az üzleti haszonleséstől. Folk Iván szerint ma már nem így van, ezért felszólítja az egyházi gyülekezeteket és a keresztény zenészeket, hogy ne kommersz célból és a sikerért írjanak, mert az megöli a kreativitást, és nem engedi, hogy a zenészek betöltsék prófétai küldetésüket az egyházban. A keresztény könnyűzenész minderről a „Teológusok párbeszédben” 8. alkalmán elhangzott előadásában szólt.

Folk Iván előadásában kijelentette: a keresztény zene lényege egyedül a Názáreti Jézus Krisztus lehet. Nem formai elemek, sem az akkordok száma vagy egyéb zenei kritériumok határozzák meg, hogy mi játszható az egyházban – állította a zenész előadó, aki szerint kialakult a „vallási szórakoztatás” fogalma.

– A Megfeszített bizonyára nem azért halt meg, hogy ez létrejöhessen – tette hozzá.

Az egyházi zenészek „zenei prostitúció” alá vetik magukat: messze a tehetségük alatt alkotnak. Emellett azonban virágzik a dilettantizmus. Folk Iván leszögezte: egyetlenegy ének és zene sem születhet az egyházban kommersz célból. A zsoltárok szerzőinek semmilyen hátsó szándéka nem létezett. Bibliai zenének csak azt tekinthetjük, amely Istentől ihletett. Annál is inkább, mert a Bibliában egyértelműen összekapcsolódik a prófétálás a zenéléssel.

Baj, ha az egyházi zenészekben ez a prófétálás nem jut felszínre soha.

A prófétálás extrém dolog. Nem szalonképes. Több ponton szembe megy még az európai kultúrával is.

Az Isten emberekre bízhat üzeneteket, hogy azt kifejezzék. Ez zenei téren is igaz.

A gyülekezet nem arra van, hogy megkötözze a prófétákat, a dalszerzőket, a zenészeket. Se kulturálisan, se keretrendszerében. Amíg létezik megkötözés, az igazi „re-formációt” zárjuk ki! Ha a zenészeket „szórakoztató zenészekké” alacsonyítják, elveszik tőlük ezt a küldetésüket. 

A reformáció mindig együtt járt a zenei megújulással is.

Ez igaz a nagybetűs Reformáció idejére is. A teljesen követhetetlen egyházi dallamfordulatokat lecserélték népi énekekből, virágénekekből származó korálokra és zsoltárokra: énekelhető, emberi szinten is énekelhető dalokra. Ez egy óriási vívmány lett zenei téren, hiszen megihlette J. S. Bach és mások művészetét is. 

Folk Iván azt javasolja, hogy az egyházi gyülekezetek állítsák helyre Isten Igéjének tekintélyét, a zeneszerzők ihletettsége éppen az Igén átszűrt kijelentésekből szülessen meg, miközben egyszerűen csak Jézust követjük, szabadon hagyva az alkotásban a dalszerző prófétákat. Legyünk mentesek az üzleti szempontoktól, mert az megöli a kreativitást!

 

Kiemelt képünk Folk Iván gyűjteményéből származik.

A témában olvasásra ajánljuk:

Álljon fel az Istent imádó zenei hadsereg!

Iratkozzon fel hírlevelünkre