Evangélikusok Niedermüllerről: elvárjuk a bocsánatkérést!

A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma a február 6-i ülésén az alábbi állásfoglalást fogadta el a Budapest-Erzsébetváros polgármestere, Niedermüller Péter által mondottak nyomán kialakult polémia kapcsán.

Kereszténynek lenni elhívás és vállalás, Luther szavaival szólva: mindennapi megtérés.

Ha ebben vétkeztünk és vétkezünk, fájdalmat, hátrányt, bántást okoztunk bárkinek is, azt őszinte megbánással megkövetjük. A hitünkért minket érő bántalmakat Krisztustól tanult türelemmel viseljük.

A keresztények ugyanakkor nem méricskélik Krisztus követésében, ki közöttük a fehér, a heteroszexuális, a férfi, hiszen ezek nem választott adottságai az embernek, így semmiféle értékelésre nem adnak alapot.

Ezért kijelentjük, hogy ezeknek a jellemzőknek a minősítésként való használata még egy ideológiai divat jegyében, pongyola, felületes fogalmazásban sem fogadható el egy választott politikai tisztségviselőtől.

Ennek belátását és az egyértelmű helyreigazítást továbbra is várjuk és elvárjuk Budapest-Erzsébetváros polgármesterétől, aki keresztények, fehérek, heteroszexuálisok és férfiak képviseletét is ellátja a közbizalom révén.

Elvárjuk ugyanakkor minden közszereplőtől, hogy az erzsébetvárosi polgármester által mondottak jelentőségét, az emiatti felháborodás jogosságát ne vonja kétségbe, így is elejét véve további hasonló kijelentéseknek bárki részéről.

Egyházunk tagjait és a jóakaratú embereket pedig felhívjuk, gondoljanak a nagyvilágban a hitükért valóban üldözött keresztény testvéreinkre, és ne hiteltelenítsék a mellettük való kiállásunkat azzal, hogy az ő szenvedéseikhez hasonlítják a mi szóbeli bántottságunkat.

 

Forrás: evangélikus.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre