Mivé lesz a PET-palack?

A szelektív hulladékgyűjtés az első lépése annak, hogy újra felhasználjuk a műanyagot. Ma már nem csak ruhákat és háztartási eszközöket gyártanak belőle, hanem akár falvakat is emelhetnek belőlük.

Egyre súlyosabb következményei vannak a pazarló társadalomnak és a mértéktelen szemétfelhalmozásnak. Szerencsére egyre több ember dolgozik azért, hogy óvja a Földet, és mérsékelje a károkat. Ennek egyik fontos lépése a hétköznapi ember életében a szelektív hulladékgyűjtés, amelyre már nem csak otthonunkban, hanem a legtöbb helyen lehetőségünk van.

Miért fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetet?

Ha nem dobjuk a szelektívbe a szemetet, esélyt sem adunk arra, hogy hasznosíthassuk a hulladékot – így az már értéktelen szemétté válik.

Európában közel a keletkező hulladék egyharmadát hasznosítjuk csak újra. A maradék kétharmadból jönnek létre például a több száz négyzetkilométeren elnyúló szemétszigetek az óceánokon. Habár a műanyag időtlen anyagnak bizonyult, mégis sokáig csak egyszer használtuk. Globálisan 8 millió tonna műanyag palackot dobnak az óceánokba, ezzel a tengeri élővilágot veszélybe sodorva.

A városi legenda: egy helyre öntik a szelektív hulladékot

Már több mint tíz éve van hazánkban szelektív hulladékgyűjtés, de még mindig kering az a városi legenda, hogy az általunk gondosan szétválogatott hulladékot egy helyre öntik. Ez természetesen nem így van, a hulladékszállító autókban elkülönített rekeszebe kerülnek.

A szelektív hulladékgyűjtés során nyersanyagként újra felhasználják, a megfelelő kukába került palackokat elszállítják, szín szerint kiválogatják, majd bálákba préselik őket, és ebben a formában adják tovább a feldolgozó cégeknek.

Mi készül a PET-palackból?

Egyre több cég használ újrahasznosított műanyagot újonnan előállított helyett. A boardshortok (férfi fürdőnadrág – a szerk.) például 100%-ban újrahasznosított PET-palackokból készülnek. Egy boardshort elkészítéséhez körülbelül 10 palackra van szükség. A népszerű márka, a Billabong egy év alatt közel 6 millió PET-palackot használt fel ezekhez a ruhadarabokhoz.

Már futócipők is készülhetnek szinte teljesen újrahasznosított anyagokból. A New Balance is előrukkolt már olyan futócipővel, amely 95%-a PET-palackból készült. A Nike sem maradt le azon világmárkák sorában, melyeknek fontos a Föld védelme. Nemrég dobták piacra a Flyknit futócipőt, aminek előállításához 6 palackot használnak. Emellett már focimezeket is gyártanak ilyen módon.

10 palackból már egy póló is kijön, és 63 palackból pulóvert is képesek varrni nekünk. Sőt, a PET-palackból készült fonál előállítása olcsóbb és környezetbarátabb is, mint a poliészter gyártása. Ma már a ruhaiparban táskák, női lapos talpú cipők, fürdőruhák is így készülnek. Egy közepes méretű utazótáskához például 16 palackra van szükség, és más alapanyagra nincs is.

A panamai PET-falu

Emellett az újrahasznosított műanyagból készül porszívó, vasaló, fogkefe, gyerekjáték és babakocsi is, de Panamaban már falu is épül PET-palackból.

Robert Bezeau kanadai vállalkozó nevéhez fűződik a projekt, aki be akarta bizonyítani, hogy ebből az anyagból mi mindent lehet kihozni: a hőszigeteléstől elkezdve az istállókon át egészen az utakig bármit. Egy két hálószobás ház felépítéséhez 10 000 palackot használtak fel, de építettek egy kisebb kastélyt is a faluban.

Egyre nagyobb divatnak örvend olyan termékeket vásárolni, amelyek újrahasznosított alapanyagból készülnek, és ezt a divatot érdemes követni!

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre