Díjnyertes dokumentumfilmeket tettek online elérhetővé

A Magyar Filmakadémia támogatásával nemrég alakult Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete útjára indította első akcióját, melynek keretén belül hat dokumentumfilmet tett elérhetővé honlapján.

A Magyar Filmakadémia tagjaiból alakult januárban a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete. A szervezet célja, egy olyan szakmai és érdekképviseleti fórum létrehozása, mely a dokumentumfilm-készítők képviseletét látja el.

Ahogy az egyesület honlapján olvasható, hazánkban a magyar dokumentumfilm nagy hagyományokkal rendelkezik, az elmúlt években pedig a nemzetközi versenybe is sikerült becsatlakoznia. Számos új alkotó jelent meg friss és új hangvételű filmekkel, melyek a csaknem ötszáz fesztiválon való részvételükkel mintegy száz díjat nyertek. Az elmúlt évek nemzetközi szinten elért sikerekein felbátorodva jutottak arra a döntésre, hogy egy külön szervezet keretein belül fogják össze a sokszor nehéz körülmények között és kis csapattal dolgozó készítőket, és segítsék a magyar dokumentumfilmes kultúrát.

Céljuk egy olyan szakmai és érdekvédelmi közösség létrehozása, mely képviseli a magyar minőségi dokumentumfilmeket, és népszerűsíti azokat nemzetközi színtéren, illetve egy építő párbeszéd indítása az alkotók, nézők és a döntéshozók között. A közvetlen szakmai együttműködés, szakmai párbeszéd elindítása is céljaik között szerepel. Az alkotók és a műfaj iránt érdeklődők számára kerekasztal-beszélgetések, szakmai fórumok és előadások rendszeres szervezése is hosszú távú terveik részét képezi. Ennek első lépéseként a hétvégén megrendezett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretein belül tartott közös fórumot a MADOKE és a Story Bridge Budapest. 

Ahogy Józsa László producer, az egyesület elnöke megfogalmazta: a szervezet jelenleg 100 tagot számlál, a kezdeményezéshez neves alkotók is csatlakoztak már, akiknek névsora az egyesület honlapján is megtekinthető. A szervezet elnökségi tagja, Zurbó Dorottya rendező kiemelte, a szakmai közösség arra is lehetőséget biztosít, hogy az egyes fesztiválokon túl a készítők különböző generációi egymással is találkozhassanak, megismerjék egymás munkáit, és szakmai kérdéseket vitassanak meg.

A műfaj népszerűsítésének első lépéseként február 3-a és 9-e között öt többszörösen díjnyertes egész estés filmet és egy rövidfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők az interneten. Így a www.madoke.hu oldalon látható lesz Bogdán Árpád Getto Balboa, Zurbó Dorottya Könnyű leckék, Révész Bálint Nagyi projekt, Oláh Kata és Csukás Sándor Mignon, Hörcher Gábor Drifter, valamint Almási Tamás Puskás Hungary című filmje. Az akcióval az egyesület létezésére szeretnék felhívni a figyelmet, amit az év során további események követnek majd.   

Kiemelt képünk illusztráció.