Sok a László Magyarországon

Valószínűleg egyikünknek sem kell nagyon megerőltetnie magát ahhoz, hogy az ismerősi körünkben találjunk egy László vezetéknevű férfit. Ez nem is véletlen, hiszen ez a leggyakoribb keresztév hazánkban. A Reddit egyik térképe azt veszi sorra, mely államban melyik keresztnév az, amelyet hallva a legtöbben felkapják fejüket.

A leggyakoribb keresztnevek Európában (Forrás: Reddit)

A térképet böngészve sok más érdekességre is felfigyelhetünk. Kilenc ország is van például, ahol Máriának (Marianak vagy Marijanak) keresztelték a legtöbben születendő gyermeküket. Ebből a szempontból mindegy, hogy megfontolt északiról vagy heves déliről van-e szó, ugyanis a spanyoloknál, az olaszoknál, a görögöknél, a belgáknál, a szlovénoknál, a horvátoknál, az osztrákoknál, a szlovákoknál és a moldávoknál is ez a leggyakoribb név.

Szintén nagy népszerűségnek örvendenek az Anna különböző változatai. Portugáliában, Lengyelországban, Norvégiában és Svédországban is ez a leggyakoribb név.

Érdekes, hogy bár nyelvük nem mutat rokonságot, a hollandoknál és a cseheknél is a Jan vezeti a nevek toplistáját.

És akkor szóljunk azokról az országokról is, ahol beigazolódik a sztereotípia: ki gondolta volna, hogy a briteknél a David, a franciáknál a viccekből jól ismert Jean, a törököknél a Mehmet, az oroszoknál pedig a Szergej nevet adták a legszívesebben a családba érkező gyermeknek?

Forrás: Reddit

Iratkozzon fel hírlevelünkre