Február 3-án Iowában hivatalosan megkezdődik az amerikai elnökválasztás

Hivatalosan is megkezdődik hétfőn az amerikai elnökválasztási folyamat: megválasztják az első küldötteket a középnyugati Iowában.

Iowára egész évben alig figyelnek az amerikaiak. De minden négy évben egyszer mindenki, kivált  a politika világának szereplői, Iowára szegezi tekintetét. Itt tartják ugyanis az amerikai elnökválasztási folyamat első voksolását, és az elemzők már az itteni eredmények alapján próbálnak meg következtetéseket levonni a későbbi elnökjelölt-választásra, végső soron az elnökválasztásra is. 

A hárommillió lelket számláló középnyugati államban nem előválasztás (primary) lesz, hanem jelölőgyűlés (caucus).

Az Egyesült Államokban mindössze 14 tagállamban döntenek ily módon azokról a küldöttekről, akik majd a pártok országos elnökjelölő konvencióján döntenek az elnökjelölt személyéről. A caucus elnevezés eredete a történelem homályába veszett, egyes tudósok szerint az algonkin indiánok nyelvéből ered.    

A jelölőgyűléseket magánházakban, templomokban, iskolákban, boltokban, vagy akár lovasklubokban is tarthatják, a választási körzettől függően. A résztvevőknek megadott időpontban kell a megadott helyiségben lenniük. Késni nem lehet, és a helyiséget sem lehet előbb elhagyni, aki nem tartja be ezt a szabályt, az nem voksolhat.    

A jól szervezett kampánycsapatoknak minden egyes jelölőhelyiségben van egy helyi megbízottjuk, aki segít a résztvevőknek.        

A republikánusok és a demokraták jelölőgyűlései különböznek egymástól.

A republikánusok a titkos szavazás hívei, a helyiségben a szavazócédulán bejelölik az általuk támogatott küldött nevét, majd ezeket a voksokat valamennyi caucus-helyiségben összeszámolják, és beküldik a párt helyi központjába. A végeredmény az összeszámolt voksok összessége.    

Ezzel szemben a demokrata párti hívek döntésének folyamata bonyolultabb, de nyilvános. A különböző jelölőhelyiségekben a jelenlévők hangosan egyetértve vagy vitatkozva fennhangon megnevezik, hogy kit látnának szívesen küldöttként. A választható jelölteket a helyi pártvezetés határozza meg, méghozzá a korábbi két választás eredményei alapján.     

A szavazókörzetekben történő jelölés két fordulóban zajlik: az első forduló után csak azok maradnak versenyben, akik a jelenlévők támogatásának 15 százalékát megszerezték. A megszavazott küldöttek azonban nem kerülnek automatikusan az elnökjelölt-állító konvencióra, hanem még egy helyi területi konferencián (konvención) bemutatkoznak, és ott választják ki nyílt szavazással, hogy kik lesznek a küldöttek.

Hétfőn éjszaka a Demokrata Párt két eredményt jelent majd be: a valamennyi küldöttre leadott voksok számát és a második fordulóban legtöbb támogatást szerzett küldöttjelöltek nevét. Csupán ezt követően jelenti be a párt, hogy kik lesznek azok a küldöttek, akik az iowai konvención részt vesznek.    

Az elmúlt napokban rendkívül megélénkült az élet Iowában, egymást érték a kampányrendezvények, az államba még Donald Trump amerikai elnök is ellátogatott. Csütörtökön az állam fővárosában, Des Moines-ban tartott kampánygyűlést, ahol azt hangoztatta: novemberben legyőzi az általa már előre szocialistának minősített demokrata párti vetélytársát.

MTI

Kiemelt képünk forrása: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre