Fotók mögé rejtett történelem – Keleti Éva-fotókiállításon jártunk

Keleti Éva fotókiállításán jártunk a héten a Műcsarnokban, amelyet az érdeklődésre való tekintettel február 9-ig meghosszabbítottak. A képeket a híres fotográfus hat évtizednyi munkájából válogatták össze, de a tárlat kedvéért egészen friss, tavalyi portrék is megtekinthetők. Keleti Éva kiállítása és személyes tárlatvezetése felér egy időutazással.

A fotók négy teremben oszlanak el, tematikusan. Az elsőben az ’50-es, ’60-as években lőtt pillanatok láthatók, a másodikban különböző portrék a színházi, zenei, irodalmi világból. A harmadikat Keleti Éva csak bálteremként emlegeti, mivel ott kaptak helyet a balettművészekről készített képei, melyek talán a legismertebbek tőle. A negyedik terem a legkülönlegesebb abból a szempontból, hogy itt találhatók új képei. Ugyanis Keleti Éva harminc év kihagyás után újrakezdte a fotózást, és tavaly egy ötvenkilenc fotóból álló sorozatot készített: az első kép Törőcsik Mariról, az utolsó Schiff Andrásról készült. De lefotózta többek között Tenki Réka és Csányi Sándor színészházaspárt, Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila, Szirtes Ági, Molnár Piroska, Halász Judit színművészeket, valamint Dragomán György írót és feleségét, Szabó T. Anna költőt.

Domján Edit

 

A tárlatvezetésen Keleti Éva hozzáfűzte a fotókhoz személyes élményeit, a történeteket, a megszületésük pillanatait. Sajnos sok olyan alanya volt, aki a fotózás után nem sokkal elhunyt, így ezek a képek még többet jelentenek.

A kiállítás érdekessége, hogy sok akkor és most portrét láthatunk színészekről, sokszor még pályájuk elejéről és napjainkból.

Keleti Éva hangsúlyozta, a kiállítás lényege a szeretet és a megértés, hogy szeretettel tekintsünk a fotókra.

Keleti Éva dedikál

Keleti Éva a tárlatvezetésen

Az összes korosztály kaphat valamit ettől a kiállítástól: az idősebbek egy kis emlékezést, nosztalgiát és szép élményeket, a fiatalok pedig egy szeletet a múltból, egy fotók mögé rejtett történelmi rálátást. A nagyra tartott, szeretett és elismert művészek képeit nézni, belelátni életükbe egészen különleges pillanat.

Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva

Iratkozzon fel hírlevelünkre