Házaspárként is fontos randizni!

Heti egy este kettesben – amikor jegyesoktatásra jártunk, még olyan távolinak tűntek az ott felvetett problémák és azok a tanácsok, melyeket azért kaptunk, hogy a párkapcsolatunk házasság és gyermekvállalás után is jól működjön. Ám első kislányunk megszületése után hamarosan a saját bőrünkön tapasztaltuk, milyen fontos útravalóval lettünk gazdagabbak. Mert heti egy este kettesben még a legnehezebb időkben is fel tud tölteni, ki tud cserélni és felvillanyoz, sok-sok év után is. Íme, néhány érv, miért nem érdemes abbahagyni a randizást a házasság alatt sem.

Ahány ház, annyi szokás, s ez a párkapcsolatokra is igaz. Van, aki moziba, színházba jár szívesen partnerével, másokat egy közös sporttevékenység, kirándulás kapcsol ki, megint mások együtt főzőcskéznek, esetleg pihennek, vásárolgatnak. Abban azonban minden kapcsolat megegyezik, hogy szükség van ezekre az együtt töltött időkre, felöltődésekre. S mivel a randizás a házasság, gyermekvállalás után hátrébb kerül a prioritási listán, fokozottan kell figyelnünk arra, hogy ne hagyjuk elenyészni ezt a fontos kapcsolatépítő elfoglaltságot.

Első kislányunk megszületése után mi is csak arra vágytunk, hogy minél több időt töltsünk hármasban, hogy igazi családdá váljunk, ám a kezdeti lelkesedés után azért az is nyilvánvalóvá vált, hogy a kettesben töltött idő hiánya rányomja a bélyegét a kapcsolatunkra. Nálunk körülbelül hét hónapba tellett felismerni, hogy a jegyesoktatáson megtanult szabály – miszerint, ha mi rendben vagyunk, az egész család jól működik – felülírja a pici baba elengedésének nehézségét. Ekkor kezdtünk el „randizni”. Szerencsénkre voltak hadra fogható nagyszülők, akik ilyenkor örömmel vállalták a bébiszitter szerepét.

Egy későbbi életszakaszban azonban ismét úgy alakult, hogy immáron két gyerekkel kellett családi segítség nélkül megoldani a dolgot, s megint beletelt jó pár hónapba, mire rájöttünk, mi bizony nem működünk a közös randik nélkül. Akármilyen nagy boldogság a gyerekeinkkel együtt pihenni, muszáj párként is élményeket gyűjtenünk, kettesben. Szerencsére baráti körben találtunk magunknak egy tündéri bébiszittert, akiért a gyerekek is rajonganak, így nem csupán nekünk jelentenek feltöltődést ezek az alkalmak.

S hogy miért érdemes randizni? Ha eddig nem győztelek meg, kedves Olvasó, elmesélem, nekünk mivel adott többet az otthoni szokásos találkozásoknál:

1. Újra meglátod a másikat

Lehet bármilyen csodálatos szülő a párunk, mégiscsak más szerepben (és ruhában!) látjuk nap mint nap, mint amikor megismerkedtünk. Ilyenkor újra felfedezhetjük, milyen jól lehet vele beszélgetni, milyen csinosan tud felöltözni, milyen jól tudunk együtt működni kettesben.

2. Közös élmények

Az együtt összegyűjtött élmények is erősítik a kapcsolatot, legyen szó egy finom vacsoráról, egy jó (vagy éppenséggel rossz) filmről vagy sétáról, beszélgetésről. A lényeg, hogy végre együtt vagyunk, és van terünk arra, hogy megosszuk egymással tapasztalatainkat és érzéseinket.

3. Tudunk figyelni egymásra

Előfordulhat, hogy otthon, kicsi gyerekekkel a legjobb szándékú házaspár sem tud megfelelő módon odafordulni a párjához, mert a körülmények egyszerűen nem teszik azt lehetővé. Ha lehetőség nyílik arra, hogy kettesben legyünk, végre teljesen oda tudunk fordulni egymáshoz, figyelmesebben meg tudjuk hallgatni a másik érzéseit, gondolatait.

4. Kiszabadulunk a mókuskerékből

Még a jól működő, harmonikus családi élet is mókuskerékké tud néha válni, ezért nagyon fontos, hogy ha elmegyünk kettesben, kiszakadunk a megszokottból, akármilyen egyszerű programot is választunk magunknak.

5. Felnőtt társaság

Főleg a kicsivel otthon maradó anyukák számára lehet fontos a felnőtt társaság, így két legyet üthetünk egy csapásra: szerelmünkkel töltjük az időnket, és végre felnőtt beszélgetésben lehet részünk.

6. Más szemmel tekintünk az egész életünkre

Noha nekünk a jegyesoktatáson a lelkünkre kötötték, hogy a randikon ne beszélgessünk a gyerekekről, néha mégis szóba kerülnek. Ilyenkor kicsit tudunk kívülről nézni rájuk és az egész életünkre, ami sokszor abban is segítség, hogy lássuk: jól haladunk, elégedettek lehetünk az eddig elért eredményeinkkel, büszkék lehetünk a gyerekeinkre.

7. Van idő a fontos döntésekre, problémák kibeszélésére

Ha a gyerekek még kicsik, egy pár sokszor csak késő este, az ájulás szélén tud egymással nyugodtan beszélgetni, ez azonban nem igazán alkalmas a fontos beszélgetések lebonyolítására, nagy döntések meghozatalára. Egy kettesben töltött este vagy délután alkalmával sokszor hamarabb lehet eredményes egy ilyen beszélgetés is.

8. Saját igények teljesítése

Saját kulturális, sportolási és egyéb igényeink is háttérbe szorulhattak a gyermekvállalást követően, ezeket a kettesben töltött idő alatt pótolhatjuk. Ha mindkét fél számára izgalmas a program, az a legjobb, de lehet felváltva is teljesíteni ezeket az egyszerű álmokat.

Végezetül, kedves Olvasó: ne csüggedj, ha úgy érzed, számodra ez nem járható út. Gondold alaposan végig a lehetőségeiteket! Lehet, hogy egy reggeli randi vagy egy esti fél órás séta fér csak bele, esetleg egy otthoni társasjátékozás, ha már alszanak a gyerekek. Hidd el, ezek is működni fognak! A lényeg, hogy kettesben legyetek, és figyeljetek egymásra.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre