Magyar nyelvű Facebook-bejegyzésért bírságolták meg a székelyföldi polgármestert

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere annak apropóján hívott össze sajtótájékoztatót január 23-án, csütörtökön, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács 2000 lejre (130 000 forint) büntette meg egy magyar nyelvű Facebook-bejegyzés miatt – tették közzé a hírt a céhes város hivatalos oldalán.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az eset még 2019. februárjára nyúlik vissza, amikor először kellett lemondani az akkorra már szokásossá vált hagyományos termékvásárt a sertéspestis elterjedése miatt. Az Önkormányzat a gyors tájékoztatás érdekében hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg a hírt. Ahogy a polgármester nyomatékosította:

 „Képekkel is be tudom bizonyítani, hogy a közlemény szövege kétnyelvű volt, ehhez a bejegyzéshez csatoltak hozzá munkatársaim egy plakátot, amelyre pirossal írták rá az »elmarad« kifejezést magyar nyelven.”

A hivatalos bejegyzés a termékvásár elmaradásáról; Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata Facebook-oldala

Továbbá Kézdivásárhely polgármestere nagyon pimasz döntésnek tartja a büntetést. Nem az összeg bosszantja, szerinte ez „elvi kérdés” – fogalmazott a közleményben.

„Kézdivásárhelyen a magyarok és a románok jól megvannak együtt. A közel nyolc éves mandátumom alatt soha nem hallottam panaszt arra, hogy elnyomjuk a románokat. Úgy gondolom, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnak oda kellene figyelnie ezekre a notórius feljelentőkre, akiknek pont az az érdekük, hogy mi ne éljünk egymással békében és jól, hanem feszítsük a húrt, hátha összeveszünk. Igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartom ezt a döntést, és ahogy a hivatalos kiközlés megtörténik, bíróságon fogom megtámadni azt. Bízom a bíróság jó döntésében.” 

A magyar többségű város vezetőségét még októberben jelentette fel az említett Dan Tanasă, aki hírhedt a nacionalista aktivitásáról is Románia-szerte. Célját mostanra sikerült elérnie az üggyel kapcsolatban.

A hivatalos közlemény itt olvasható. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre