Kopt asszonyokra támadnak, mert nem viseltek burkát (18+)

Bár az egyiptomi hatóságok fokozottabban járőröznek a keresztények lakta településeken, mégis, az utóbbi napokban iszlamista személyek több keresztény nőt is megtámadtak. A támadók a fejkendő viseletének mellőzésével magyarázták az erőszakos cselekményt.

A sértettel, akit bevásárlás közben támadtak meg, az egyiptomi Copts United készített interjút. Katrin Ramzi reggel nyolc órakkor indult el otthonából, hogy a bevásároljon a családjának, amikor is hátulról egy férfi támadt rá.

 

„A hajamnál fogva rángatni kezdett, majd azt kiabálta; megöllek, mert fedetlen a hajad!” – mesélte  Katrin asszony.

A környező boltból többen is a kopt nő segítségére érkeztek, de a támadónak sikerült egy éles pengével megvágnia a nő nyakát. A támadót lefogták, majd átadták az azonnal kiérkező rendőröknek.

A kihallgatás során kiderült, hogy az iszlamista férfi három évvel ezelőtt hasonló bűncselekményt követett el egy másik keresztény nővel szemben.

Egy másik kopt hölgynek a haját vágták le a kairói metrón

Nancy Majdi a kairói metrón utazott, amikor két muszlim nő közeledett felé. Az egyik mellé állt, a másik vele szemben helyezkedett el.

Megijedtem, mert azt hittem, hogy tolvajok és ki akarnak rabolni, ezért a szorosan megfogtam a táskámat, nehogy kikapják a kezemből – mesélte a megtámadott kopt nő a Difa3iat.com portálnak.

Amikor megérkeztünk a Dar Al-Salam megállóhoz, le akartam szállni, de az egyik muszlim nő lefogott, míg a másik megragadta a hajamat és egy éles késsel levágott belőle, majd utánam kiabálta: „Ezt azért kapod, hogy betakard magad!” – folytatta Nancy.

A két tettes gyorsan leszállt a szerelvényről, az ajtók bezáródtak és a metró továbbhaladt. A kopt lány nagyon megijedt, hirtelen nem tudta, hogy csak a haját vágták le, vagy megsebesítették. Hangosan kiabált, majd zokogni kezdett.

„A körülettem lévő emberek próbáltak nyugtatni. Az mondták, örüljek, hogy nem öltek meg” – mondta a kopt lány.

Nancy már sok ilyen esetről hallott, de soha nem gondolta volna, hogy ez vele is megtörténhet. A kopt lány azóta rettegésben él. Nem mer tömegbe menni, és csak ritkán használja a metrót.

„A legrosszabb az egészben, hogy tehetetlen vagyok. Úgy kell viselkednem, mintha mi sem történt volna velem. Megpróbálok tovább lépni, de nehezen fog menni” – fogalmazott.

 

Tíz év börtönbüntetésre ítélték egy korábbi támadás három tettesét

Eközben az Al-Mina városi bíróság tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélt három muszlim férfit, akik még 2016 májusában megtámadtak egy idős kopt nőt, majd meztelenre vetkőztették és kirabolták -adta hírül a Linga.org.

Karam asszonyt szülőfalujában érte a támadás az után, hogy a településen három nappal korábban ismeretlenek több keresztény házat felgyújtottak. Mindkét eset után a falu lakossága a hatóságokhoz fordult.

Egyiptom lakossága megközelíti a százmillió főt. A Nílus-menti országban több millió keresztény él, többségük a Kopt Ortodox Egyházhoz tartozik. Hivatalos adatok szerint a lakosság 8-10 százaléka keresztény, de egyes felmérések ennek a dupláját mutatják.

Az országban több szélsőséges szervezet működik, többek között a betiltott Muszlim Testvériség, ami széleskörű népszerűséggel bír. Az egyiptomi hatóságok mindent megtesznek az iszlamista csoportok visszaszorításának érdekében, ugyanakkor a szervezetek külföldről jelentős anyagi támogatást kapnak, ezért mindig sikerült újraszervezni magukat.

 

Kiemelt képünk forrása a Copts United.

Iratkozzon fel hírlevelünkre