Ugyanazon a napon hunyt el az Állatfarm szerzője és magyar származású rendezője is

Ezen a napon hunyt el George Orwell (1903-1950) és Halász János (1912-1995). Az angol író és a magyar származású rajzfilmrendező életében azonban nem csak ez a közös pont, hanem az Állatfarm is, mely mindkettőjük életművében meghatározó volt.

George Orwell 1945-ben írta meg az Állatfarm című munkáját, mely pár éven belül egyik legjelentősebb regényévé vált. Kiváló érzékkel látta meg a sztálini totális diktatúra veszélyét, művében Orwell a kommunista diktatúra álságos és könyörtelen rendszerét mutatja be.

A történet szerint egy angol gazdaságban az állatok elűzik az addig a farmot igazgató Jones gazdát. A gazdátlan udvarban hamarosan a disznók veszik át az uralmat, akik a hatalmukat a rendfenntartó vérszomjas kutyákkal erősítik meg. Akik a disznókkal, a hatalom letéteményeseivel ellenszegülni mernek, azt az állati karhatalom azonnal likvidálja. A disznók által vezetett tanyán a belső ellenségek keresése, az erőszak és a rabszolgamunka terjed el.

George Orwell regényében állati karakterekkel mutatja be a szovjet rendszer alapvető embertelen működését. Az Állatfarm jelentős hatású olvasmánnyá vált az ’50-es évek elején Európa nyugati felén. Nem véletlen, hogy az első angol egész estés rajzfilm éppen az Állatfarm adaptációja lett.

Állatfarm (1954) – Halász János rajzfilmje (Forrás: Flickr.com)

Az ötvenes évek elején az angol animációs filmkészítés még gyermekcipőben járt, addig főleg rövid- és reklámfilmeket készítettek csupán. A magyar származású Halász János 1936-ban költözött Angliába, ahol feleségével, Joy Batchelorral létrehozták saját rajzfilmstúdiójukat. 

Halász János és felesége a második világháború alatt több antifasiszta propagandafilmet is készített. A magyar származású animátort és rendezőt 1951 őszén kérték fel Orwell regényének megfilmesítésére. Óriási munkával három év alatt készült el Halász stábja a rajzfilmmel. 

Kevésbé ismert tény, hogy a kommunista diktatúra-ellenes rajzfilmet a CIA is támogatta anyagilag, mivel így is fokozni tudta a Szovjetunió-ellenes hangulatot nyugaton.

A megrajzfilmesített Állatfarm több nemzetközi díjat is nyert 1956-ban, többek között a filmzenéért, melyet ugyancsak egy magyar származású alkotónak, Seiber Mátyásnak köszönhet a közönség.

Címlapon: George Orwell: Animal Farm (1945) (Forrás: Flickr.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre