Nem létező egyesület ellenőrizhetetlen adataira hivatkozik a baloldali sajtó

Egy nem létező egyesület ellenőrizhetetlen adataira hivatkozva ír a baloldali sajtó arról, hogy szerintük hányan haltak fagyhalált az elmúlt hetekben hazánkban. A forrásként megjelölt Magyar Szociális Fórum erre vonatkozó hétvégi közleménye azonban ellenőrizhetetlen adatokat tartalmaz, a szervezet mögött ráadásul nincs jogi személy – azaz jogilag nem is létezik.

A balliberális sajtóorgánumok azonnal és bármiféle kritika nélkül, tényként közölték a napokban azt az állítást, mely szerint szeptember óta közel száz halálos áldozata volt hazánkban a hideg időjárásnak. A vonatkozó közleményt egy olyan szervezet elnöke jegyezte, amely semmilyen hivatalos nyilvántartásban nem szerepel, s melynek politikai szerepvállalása sem egyértelmű.

A bárki által szabadon hozzáférhető birosag.hu adatbázisában a Magyar Szociális Fórum (MSZF) nem lelhető fel. A gyanút, mely szerint egy nem létező szervezetre hivatkozva befolyásolja a közbeszédet a baloldali sajtó, az is erősíti, hogy az MSZF nyilatkozatai a Magyar Távirati Iroda Országos Sajtószolgálatának (MTI OS) hírbázisában sem szerepelnek, azokat saját honlapjukon kívül sok esetben a baloldali Népszava adja közre. Ez valószínűleg nem véletlen, ugyanis ahhoz, hogy egy szervezet az MTI OS-en keresztül kommunikálhasson, összetett regisztrációs folyamaton kell átesnie, melynek része a bírósági bejegyzés igazolása, valamint a felelős vezető aláírási címpéldányának bemutatása is.

A fantomszervezet elnöke, Simó Endre az elmúlt hétvége folyamán több sajtóorgánumban is azt nyilatkozta, hogy „adataik szerint” szeptember közepe óta közel százan haltak meg Magyarországon a hideg miatt. Úgy fogalmazott: az estek 55-60 százalékában a szerencsétlenül járt emberek saját fűtetlen otthonukban, illetve kórházba szállítás közben, vagy odaérkezésük után szenvedtek fagyhalált, a többiek szerinte a szabad ég alatt vesztették életüket. Az InfoRádiónak nyilatkozva Simó azt is mondta: a tapasztalatok szerint az esetek nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a városok és a vidék között. Hangsúlyozta, hitelt érdemlő forrásból értesültek a halálos esetek számának alakulásáról, azonban semmilyen konkrétumot nem árult el.

Szerkesztőségünk kedden kérdésekkel kereste meg a Magyar Szociális Fórumot a honlapjukon szereplő e-mail címen működésükkel, bírósági bejegyzésükkel, illetve azzal kapcsolatban, hogy milyen hivatalos forrásokból gyűjtik a fagyhalállal kapcsolatos, közölt adataikat. Kérdéseinkre ezidáig nem érkezett válasz. (Ha mégis megkapjuk, frissítjük cikkünket.)

Mindezek alapján elmondható, hogy

baloldali-liberális sajtótermékek ellenőrizetlenül vettek át és tálaltak riasztó, illetve hangulatkeltésre alkalmas adatokat, egy jogilag nem létező szervezet közlésére hivatkozva.

Természetesen mélyen együtt érzünk mindazokkal, akik önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudnak emberhez méltó, biztonságos körülmények között élni és ellátni magukat, akiknek nincsenek hozzátartozóik, akik gondoskodhatnának róluk a szükségben. Ettől függetlenül az alá nem támasztott híreket, az állítólagos, hangulatkeltésre alkalmas elborzasztó adatokat – mindaddig, amíg azokat meg nem erősítik hivatalos források –

légből kapott álhírnek tartjuk,

mely a fentieken túl semmi más célt nem szolgálhat, mint a szociális ellátórendszerben dolgozók szembeköpését, illetve az MSZF saját „szervezete” szociális érzékenységét demonstrálandó, kérdéses politikai szerepvállalása fényezését.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a témában kiadott közleményében leszögezte: „a kihűlés miatti halálesetek megállapításához kizárólag az igazságügyi orvostani intézetek rendelkeznek megfelelő szaktudással és infrastruktúrával (…), ennek ellenére a Magyar Szociális Fórum több éve közöl nem hiteles adatokon alapuló becsléseket, melyek csupán hangulatkeltésre alkalmasak”.  

Kiemelt képünk forrása pixabay.com