Horváth László: a pert szervező alapítvány eszközként használja a cigány családokat

A gyöngyöspatai szegregációs iskolaügyben közvetlenül az érintett családokkal kell egyeztetni a kártérítésről, mert az ügyben pert kezdeményező alapítvány „eljátszotta hitelét” – jelentette ki a térség fideszes országgyűlési képviselője kedden a Heves megyei településen tartott sajtótájékoztatóján.

A térség fideszes országgyűlési képviselője

Horváth László azt mondta:

írásos bizonyítékok birtokában állítható, hogy a pert kezdeményező és az ügyben érintett 60 diákot képviselő alapítvány eljátszotta hitelét,

miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében.

Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellőzése, illetve az azt helyettesítő, személyre szabott oktatási lehetőségek elfogadása és biztosítása érdekében – fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Emlékeztetett: a perben 2019 szeptemberében a Debreceni Ítélőtábla hozott jogerős ítéletet azt követően, hogy az ügyet korábban első fokon az Egri Törvényszék is tárgyalta. Az ítélőtábla döntése közel 100 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az iskola egykori és jelenlegi fenntartóját. Ennek nagyobb része – több mint 82 millió forint – az előbbit, tehát a helyi önkormányzatot, míg a fennmaradó összeg a hatvani tankerületet terheli.

Miután a jelzett összeget egyikük sem tudja kifizetni,

a helyhatóság és a tankerület egyeztetést kezdeményezett a kártérítés természetben, azaz oktatásban, képzésben és egyéb szolgáltatásokban történő ellentételezésének elfogadtatásáért.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány azonban jogi képviselője útján elutasította ezt az ajánlatot, jelezve:

beszéltek az érintett családokkal, akik kizárólag a pénzbeni kártérítést tartják elfogadhatónak.

Horváth László aláhúzta: a szervezet és a pernyertes családok közötti másfél órás egyeztetés több résztvevő személyes beszámolója alapján eredménytelen volt és káoszba torkollott. Az eredménytelen találkozó végén az alapítvány képviselői fenyegetőzve hagyták magukra az érintetteket, akik közül néhányan becsapva érezték magukat.

Ezek után volt olyan, aki nyilvánosságra hozta azt a „titkos messengercsoportot”, ahol az alapítvány és a perben szereplő cigány családok kapcsolatot tartottak egymással.

A bejegyzések világos képet adnak a Soros György által támogatott szervezet céljáról, stílusáról és őszinteségéről

– mondta a politikus, aki ezekből példákat említve úgy összegzett: az alapítvány olyan provokatív javaslat megfogalmazására buzdítja a cigány családokat, mely nem a megegyezés szándékát mutatja.

Horváth László szerint az üzenetekben szó esik a szervezet és a perben érintett családok közötti megállapodásról, szerződésről is, mely felveti annak kérdését: ez milyen feltételekkel és tartalommal köttetett az eddig magukat önkéntes segítőként beállító alapítvány és a felperesek között.

„Jó lenne megismerni ezt a megállapodást, és tudni, hogy van-e ebben olyan elem, mely a szervezetnek is anyagi hasznot hoz a pereskedésben”

– vetette fel.

Megjegyezte: a bejegyzések továbbá azt is bizonyítják, hogy

az ügy nem egyéb, mint a bírósági eljárást kezdeményező civil szervezet politikai akciója, és ebben a pénz kicsikarása a legfontosabb szempont.

Az alapítvány emiatt hagyta magára múlt szombaton az egyeztetésre hívott roma családokat, erkölcsi értelemben elveszítve a jogát ahhoz, hogy a nevükben kiálljon és álláspontot fogalmazzon meg – értékelt.

Tájékoztatóját zárva a képviselő köszönetet mondott a gyöngyöspatai iskolában korábban és jelenleg tanító, ám az ügy miatt eddig csak „szitkokkal és fenyegetésekkel illetett, megbélyegzett” pedagógusoknak, akik szavai szerint nehéz körülmények között, lelkiismeretesen végezték és végzik munkájukat. 

MTI

Lapunk korábbi cikke e témában:

Rétvári: A kormány természetben kompenzálná a gyerekeket

***

Forgács István romaügyi szakérő

A kormány részéről felelőtlenség lenne az, ha kizárólag pénzt kapnának kártérítésként a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai gyerekek,

akiknek olyan segítségre van szükségük, amely hosszú távon kínálhat megoldást – mondta el Forgács István romaügyi szakérő kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Azok a gyöngyöspatai fiatalok, akiknek még lehetőségük van szakmát szerezni, bármikor visszamehetnek a környékbeli szakközépiskolákba. Még huszonegy évesen sem késő visszamenni, hely és oktató van, továbbá jelenleg sok a hiányszakma – mutatott rá Forgács István, aki szerint az ő esetükben leginkább arra lenne szükség, hogy segítsenek nekik ebben.

Mint elmondta, a kormánynak abban van felelőssége, hogy megtalálja a legjobb megoldást az ügyben: a kártérítés mellett kínál-e mást is.

Forgács István romaügyi szakérő

„Felelőtlenség lenne ebben a pillanatban a kormány részéről az, hogyha engednék kizárólag csak a pénzt átküldeni kártérítésként ezeknek a családoknak” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve: szükség van arra, hogy a kormány kínáljon olyan típusú segítséget is ezeknek a családoknak, amelyek egyébként ennek a pénznek a megfelelő felhasználását is segíthetik, valamint olyat, ami hosszú távon kínálhat megoldást.

Forgács István szerint

a gyöngyöspatai családok túlnyomó többsége nem szerette volna ezt a mostani figyelmet és elvárást. Az ő felelősségük az, hogy higgadtnak és nyugodtnak kell lenniük

– jegyezte meg.

Ha ezek a nehéz körülmények között élő családok rosszul költik el a kártérítésként megítélt pénzt, akkor azt egy egész ország nézi majd végig.

Sokak szerint ezt a pénzt felélik majd a családok, és nem jelent érdemi segítséget számukra – vélekedett a szakértő, hozzátéve: az érintett családoknak lehet annyi belátása, hogy elfogadjanak olyan segítséget is, amely nemcsak ennek a pénznek a nagyon gyors elköltését segíti, hanem azt is, hogy akár hosszabb távon „tudjanak kezdeni valamit az életükkel”.

Forgács István szólt arról is,

2010 óta olyan kormányzati elköteleződés segíti a társadalmi felzárkózást, amely elsősorban a roma közösségeket segíti anélkül, hogy kimondták volna: „kizárólag a romák társadalmi felzárkózása a cél”.

Példaként említette, a kötelező óvodai nevelést, a szociális közétkeztetést, valamint ingyenes tankönyveket. Ezek mind egyértelműen segítik a roma családokat – mondta.

Megjegyezte azt is, hogy

a vitában egyértelműen politikai ideológiák csapnak most össze.

Forgács István szerint a jelenlegi ügy az elmúlt tíz év roma és nem roma közösségek közötti közeledést is pusztítja, azért, mert megint kiéleződnek olyan ellentétek, amelyek az utóbbi időben nem voltak jellemzőek.

„Ezekben a napokban, hetekben gyakorlatilag az elmúlt tíz évnek a nyugalmi helyzete, nyugalmi állapota megy tönkre”

– fogalmazott.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre