Büntetőfeljelentést tettek a botrányos szürkehályogműtétek ügyében

A fővárosi kormányhivatal büntetőfeljelentést tett a Budaörsi Egészségügyi Központban decemberben végzett szürkehályogműtétek utáni fertőzések miatt.

Budapest Főváros Kormányhivatala keddi közleményében azt írta, hogy a vizsgálat szerint a fertőzéseket a közegészségügyi-járványügyi előírások betartásának elmaradása okozta. A megállapított hiányosságok miatt a kormányhivatal ötmillió forint egészségügyi bírságot szabott ki – tették hozzá.

Czuczor Gergelynek, a városi Fidesz-csoport elnökének vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzott: karácsony előtt tizenkét ember szenvedett súlyos fertőzést a magánkézben lévő Budaörsi Egészségügyi Központban szemműtét közben. Az érintetteken emiatt további szemműtéteket kellett végrehajtani a Szent János Kórházban, ahol több betegnek is jelezték, hogy valószínűleg maradandó károsodást fog elszenvedni.

Wittinghof nevelt fia kapta meg az üzemeltetés jogát

Az esetek nyilvánosságra kerülésekor a Vasárnap.hu is foglalkozott az üggyel. Mint beszámoltunk róla, az első vizsgálatok arra utaltak, hogy alapvető, kézhigiéniés protokollt sem tartottak be a műtőben.

A Budaörsi Egészségügyi Központot, ahol a műtéteket végezték, a Jump Consulting üzemelteti, amely szűk három évvel ezelőtt szerezte meg az intézményt, amikor a liberális városvezetés közbeszerzési eljárás nélkül privatizálta azt. A Fidesz helyi szervezete már akkor felhívta a figyelmet a visszásságra: Wittinghof Tamás polgármester pályázat nélkül játszotta át az egészségügyi intézményt nevelt fia cégének.

Budaörsi modell: üzletté vált az egészségügy

Az eset azért is különösen megdöbbentő, mert Budaörs az ország leggazdagabb települése, ahol messze több forrás áll rendelkezésre az egészségügyi alap- és szakellátásra is, mint bárhol máshol. A balliberális oldal által csodafegyvernek tartott magánosítás azonban még a leggazdagabb településen is azt hozta magával, hogy a profitmaximalizálás érdekében, ha kell, a minőségen, betegbiztonságon, higiénián spórolnak. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre