Jog és pornó – és egy boldog befejezés

Egy siket férfi beperelte a Pornhubot (a világ egyik legnagyobb pornóvideó-megosztó oldalát), mivel úgy véli, nincsenek megfelelően feliratozva a filmjeik – adja hírül a TMZ nyomán az Index. 

Yaroslav Suris, a pert elindító hallássérült férfi egészen pontosan azt sérelmezi, hogy nem találta a Pornhub videóihoz kapcsolódóan az ún. close caption funkciót, amelynek révén az egyes filmekben szereplő párbeszédek mellett az oldal a különféle hanghatásokat (így például a földre pottyanó kerámiakancsó csörömpölését, az ágról-ágra kószáló magányos balkáni gerle énekét, vagy éppen egy enciklopédia termetes lapjainak egyszerre súlyos és megnyugtató surrogását) is feliratozhatná.

Suris határozottan állítja, hogy a pornóoldal ezzel alaposan sérti a fogyatékosságra vonatkozó törvény által védett jogait.

Hogy az ügy komolyságát hatékonyan jelezze, egyben igazát a száraz konkrétumok szintjén is bizonyítsa, a férfi megemlíti a számára műélvezeti károkat okozó filmek pontos címét is – azon filmekét tehát, amelyeknek éber megtekintése közben a close caption hiánya miatt, mint fogalmaz,

„teljesen elveszett a dialógusban”.

A jogsértés tehát – amennyiben valóban megtörtént – ezeknél az alkotásoknál következett be:

  • Dögös mostohanagynéni vigyáz az engedetlen unokaöccsére
  • Szexi zsaru ráveszi a szemtanút arra, hogy beszéljen
  • Apu 4K – Allison jön, hogy pénzről beszéljen a fiai pajkos apjával

Ez a „vicces” eset persze kiváló példa rá, hogy a jogi/emberi jogi szemlélet miként kebelezheti be azt az (egyetemes) erkölcsi szempontot, amelynek révén, mondjon bárki bármit, mégiscsak igen hosszú időn át nagy biztonsággal eligazodhattunk a világban (és – hitünk szerint – azon is túl). Az ugyanis, hogy a pornófilm-fogyasztás netán bármilyen nézőpontból is káros lenne, itt már egyáltalán fel se merül – a jogi közelítés mindent flottul és résmentesen önmagába rendez, szó szerint faltól falig ér ebben a kis-nagy történetben.

Sőt, még amolyan hepiendünk is akad: a Pornhub tulajdonosa, Corey Price tudniillik büszkén közölte, hogy az érzékeny Surisnak nincsen igaza, mivel az oldaluk bizony fel van szerelve ezzel a bizonyos megváltó close caption funkcióval.

Szóval az ijedség megvolt – szól a finom üzenet –, de azért mégiscsak megnyugodhatunk, végső soron minden a legnagyobb rendben…

Forrás: Index, KMZ

Iratkozzon fel hírlevelünkre