Budaörsi modell: üzletté vált az egészségügy

Műtéti szövődmény miatt tizenkét beteget kellett kórházba szállítani azt követően, hogy a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén szürkehályog-műtétet hajtottak végre rajtuk – szóltak az év első napjaiban közölt híradások

A tucatnyi (immáron Szent János Kórházban) újraműtött beteg közül négy páciens hosszabb kórházi kezelésre szorul. Az első vizsgálatok alapján az eset mögött az áll, hogy a budaörsi műtőben nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen is a kézhigiénére vonatkozó protokollt. A pontos, egyéni felelősség tisztázása további laborvizsgálatok alapján történik majd meg.

A Budaörsi Egészségügyi Központot a Jump Consulting üzemelteti. A cég szűk három évvel ezelőtt szerezte meg az intézményt, amikor a liberális városvezetés közbeszerzési eljárás nélkül privatizálta azt. A Fidesz helyi szervezete már akkor felhívta a figyelmet a visszásságra:

Wittinghof Tamás polgármester pályázat nélkül játszotta át az egészségügyi intézményt nevelt fia cégének.

A PestiSrácok 2017 februári oknyomozó írása szerint a Jump Consultingnak sokáig semmi köze nem volt az egészségügyhöz: büféket, éttermeket üzemeltettek, később sportkomplexum került a birtokukba. A cég egyik alapítója az a Spányik András, akiről a volt SZDSZ-es Wittinghof Tamás egy nyilatkozatában elismerte, nevelt fiaként tekint rá. Spányik üzlettársával, Zsákai Zoltánnal és közös cégükkel később részt vett illegális bevándorlók orvosi ellátásában (többek között a szerb-horvát határon), de Pasaréten luxusklinikát is létrehoztak tehetős páciensek számára, amelynek Spányik szakmai igazgatója lett. Ugyanő egyébként a Jump Consulting Kft. ügyvezető igazgatója is egyben.

A PS korábban emlékeztetett: a nepotizmusban erős Wittinghof és Spányik közösen gründoltak egyesületet is, amely közéleti kérdésekbe szólt bele liberális hangon.

A Fidesz helyi szervezete 2017-ben benyújtott egy módosító javaslatot a város közgyűlésének, amelynek célja az volt, hogy az önkormányzat magánvállalkozó bevonása helyett vegye saját kezébe az egészségügyi centrum irányítását, a beadvánnyal azonban érdemben nem foglalkozott a baloldali-liberális többség,

a jelek szerint az ellátott lakosoknál, az egészségnél fontosabb volt, hogy a megfelelő helyre kerüljön a profit.  

A Wittinghof-közeli cég által működtetett intézmény országosra dagadó fertőzésbotrányáról hivatalos tájékoztatás szerint január 9-én, vagy 10-én várható további információ, amikor befejeződnek a részletes mikrobiológiai tipizálási vizsgálatok.

A helyszíni vizsgálatok során már feltárt higiénés hiányosságok miatt a hatóság egészségügyi bírságot szabhat ki, emellett további bírsággal, a költségek megtérítésének kötelezettségével is sújthatja a szolgáltatót. Az eset azért is különösen megdöbbentő, mert Budaörs az ország leggazdagabb települése, ahol messze több forrás áll rendelkezésre az egészségügyi alap- és szakellátásra is, mint bárhol máshol. A balliberális oldal által csodafegyvernek tartott magánosítás azonban még a leggazdagabb településen is azt hozta magával, hogy a profitmaximalizálás érdekében, ha kell, a minőségen, betegbiztonságon, higiénián spórolnak.

A liberális városvezetések „barátok haszna fontosabb az egészségnél” rendezőelve a közelmúltban Újpesten is határozottan megmutatkozott, amikor Déri Tibor polgármester a volt SZDSZ-es, neoliberális kiszólásairól elhíresült (többek között Conchita Wurstot ünneplő) Ungár Klárát nevezte ki a szakorvosi rendelő vezetőjének. Azt az Ungár Klárát, aki egyébként nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel…

 

Kiemelt képünk forrása a Budaörsi Napló.  

Iratkozzon fel hírlevelünkre