ÉrtékPlacc, mert érték vagy!

Most hétvégén tartották meg a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról szóló ÉrtékPlacc Nemzetközi Konferenciát a Várkert Bazárban.

„Először azt hittem, egy Apple eseményen vagyok” – kezdte beszédét Jonathan Kaufman Pulitzer-díjas újságíró, és mennyire igaza volt. Az ÉrtékPlacc nemzetközi konferencia egy rendkívül színvonalas esemény lett, amelynek célja, hogy a szociális területen szorosabbra fűzze a piaci és az állami szektor felelősségvállalását.

Fotó: Vasarnap.hu

A konferenciát január 17-18-án rendezték meg a Várkert Bazárban. Az előtérben elegáns, hosszú sorokban vonultak fel azok a cégek, amelyek megváltozott munkaképességű (MMK) embereket foglalkoztatnak – köztük olyanok például, mint a Nem Adom Fel vagy a Kockacsoki.

A konferencia házigazdája Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár volt. Az első napon – amely a szakmai nap volt – külföldi előadók, cégvezetők és kormánytisztviselők szólaltak fel. 

Fotó: Vasarnap.hu

Jonathan Kaufman beszédében kiemelte, azok az intézkedések, amelyek megkönnyítik a megváltozott munkaképességű embertársaink életét, valójában nekünk is hasznunkra vannak. Éppúgy, mint egy egyszerű rámpa, amit a kerekesszékesek mellett az idősebbek és a babakocsival közlekedők is használnak.

A Pulitzer-díjas újságíró beszélt a közösségi média fontosságáról is.

„A foglalkoztatás a gazdaság egyik kulcspontja. Magyarországon az elmúlt tíz évben 18 százalékról 42 százalékra növekedett a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya, ez egy komoly előrehaladás. A munkavégzés a létfenntartás alapja, de ez a megváltozott munkaképességű társainknak még ennél is sokkal többet jelent. Számukra nemcsak a megélhetés, hanem az önbecsülés, a társadalmi elfogadottság alapja. Ezt az érzést erősítik azok a munkaadók, aki bizalmat szavaznak ezeknek az embereknek” – nyilatkozta Fülöp Attila szociális államtitkár a Vasárnap.hu-nak.

Fotó: Vasarnap.hu

A konferencián tartott beszédében az államtitkár elmondta, hogy a kormány a foglalkoztatást szeretné bővíteni, mert az teremti meg a szociális biztonságot. Cél, hogy növeljék azoknak a cégeknek a számát, akik megváltozott munkaképességűeket alkalmaznak. Hangsúlyozta: jó úton járunk – 2010 óta több, mint a duplájára nőtt ez a foglalkoztatási arány – de mint fogalmazott: ezt az utat a jövőben szeretnék még jobban kiszélesíteni. Ehhez elsősorban a gazdasági döntéshozóknak kell segítséget nyújtani, le kell küzdeni a fennálló bizonytalanságot és az információhiányt.

Fotó: Vasarnap.hu

Fülöp Attila kifejtette, hogy az elmondottakon túl szükség van aktív kormányzati eszközökre is. Ilyen például a 2019-ben bevezetett járulékkedvezmény, az akkreditált cégeknek járó támogatás. De ide sorolhatóak a rehabilitációs szolgáltatók, a munkaerő piaci közvetítők által nyújtott szolgáltatások támogatása és a területen megvalósuló képzések is.

A magyar kormány részéről a szociális államtitkár mellett felszólalt Dr. Lőrinczi Zoltán és Menczer Tamás államtitkár, és Bártfai-Mager Andrea miniszter is.

A beszédek között olyan rövid videókat vetítettek, amelyek bepillantást engedtek a megváltozott munkaképességű embertársaink mindennapi életébe. A filmekben szereplői elmondták, mit jelent számukra az, hogy munkahelyükön lehetőséget kaptak arra, hogy bebizonyíthassák: ők is a társadalom teljes értékű tagjai.

Fotó: Vasarnap.hu

Szinte mindennap találkozunk megváltozott munkaképességű emberek munkáival, de többnyire nem vagyunk  annak tudatában, hogy – a szemeteszsáktól kezdve a Tisza cipőig vagy a Nanushka világmárka egyes darabjaiig – ők készítették az adott terméket.

Fotó: Vasarnap.hu

„Amikor a gazdaság és a szociális felelősségvállalás találkozik, akkor vagyunk ott, ahová mindannyian el szeretnénk jutni” – mondta beszédében Kovács Máté, a Nanushka operatív igazgatója.

A beszédek mellett olyan előadásokat is láthattunk, mint Barabás Lőrinc Live Act és a Dirty Led Light Crew show. A terem elsötétült, csak Barabás Lőrinc elektronikus zenével vegyített trombitajátéka hallatszott mindaddig, amíg a fénycsíkokba öltözött táncosok meg nem jelentek a színen. Ezt az előadást most láthatta először közönség a Várkert Bazárban.

Fotó: Vasarnap.hu

Szombaton mindenki számára nyitott családi nappal várták az érdeklődőket, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és előadásokkal.

Az ÉrtékPlacc egy fontos lépés afelé, hogy a megváltozott munkaképességű társaink is teljes életet élhessenek, és esélyt kapjanak arra, hogy bebizonyítsák, képesek értéket teremteni.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre