Emberségesen bánni velük – kezdődik az Ökumenikus Imahét

Idén január 19-26. között tartják az Ökumenikus Imahetet.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) január 19-26. között szervezi az ökumenikus imahetet, melynek központi bibliai üzenetei: „…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk…” (ApCsel 28,2). „…igen emberségesen bántak velünk…” (ApCsel 28,2).

Az ökumené kialakulása ahhoz a bibliai eseményhez köthető, amikor Pál Apostol és útitársai egy hajón Rómába tartottak a viharos tengeren. Málta partjainál zátonyra futottak, de az apostol még ebben a kritikus helyzetben sem esett pánikba, nem csüggedt el, mert tudta, hogy Isten kezében van. Meg volt róla győződve, hogy Istennek mindennel és mindenkivel – így vele is – távlati tervei vannak. 

Útmutatásai alapján a hajó eljutott a partig, utasai megmenekültek. Pált és hajótörött társait az akkor pogány máltaiak nem mindennapi emberséget tanúsítva befogadták. A sziget elöljárója, Publiusz apja akkor épp vérhasban szenvedett. Pál odament hozzá, imádkozott érte, majd kézrátétellel meggyógyította. Ezek után a többi beteg szigetlakó is felkereste, akiket szintén meggyógyított. 

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek (balra), Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke (balról a második) és Fabinyi Tamás, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke (jobbra) az Ökumenikus Imahét nyitó istentiszteletén a Deák téri evangélikus templomban 2019. január 20-án.
MTI/Bruzák Noémi

„Az, hogy Máltán ma keresztények élnek, azt jelzi, hogy a hajótörött Pál és útitársai elfogadták a lakosok vendégszeretetét. Igyekeztek és tudtak is adni a máltaiaknak abból a hitből, reménységből, Jézus Krisztus szeretetéből, amely őket hordozta. Ilyen kölcsönös lehetőség ma a keresztények ökumenéje” – olvashatjuk a 2020-as imahét Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által publikált hivatalos kiadványban, melyet Dr. Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke jegyez.

Az imahét nyolc napjára vonatkozó gondolatok és az istentiszteleti szolgálat az Apostolok Cselekedeteinek szövegére összpontosít a következő témákkal: Megbékélés: a rakomány kidobása; Megvilágosodás: Krisztus világosságának keresése és megmutatása; Reménység: Pál üzenete; Bizalom: Ne félj, csak higgy!; Erő: a kenyér megtörése az útra; Vendégszeretet: a nem mindennapi emberség bemutatása; Megtérés: szívünk és elménk megváltozása; Nagylelkűség: elfogadás és adás.

Az országos nyitó istentisztelet 2020. január 19-én, vasárnap 18:00 órakor kezdődik a Kálvin téri református templomban, ahol Dr. Erdő Péter bíboros és Kondor Péter evangélikus püspök, a MEÖT alelnöke hirdet igét. A liturgiában a MEÖT tagegyházainak vezetői szolgálnak majd.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Elnöksége 2017-ben elfogadta, hogy az Ökumenikus Imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja

az üldözött keresztényekért való imádság napja is legyen.

Jó alkalom lesz ez az imahét arra, hogy elmélyedjünk magunkban, megvizsgáljuk, hogyan tudnánk folyamatosan nem mindennapi emberséget tanúsítani embertársaink iránt ebben az elhidegült világban, hogy ezt a szemléletet átadjuk másoknak is, hogy erőt adjunk az üldözötteknek, akiket istenhitük miatt bántanak, megaláznak, elveszik a szabadságukat vagy akár az életüket is.

Kiemelt képünkön: az Ökumenikus Imahét nyitó istentiszteletén a Deák téri evangélikus templomban 2019. január 20-án.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre