Idén kilenc vár és kastély felújítása fejeződik be

Idén is folytatódik a nemzeti kulturális örökség részét képező magyar várak és kastélyok felújítása. A 2016-ban kezdődött a program, amelyben 15 régi vár és 19 kastély újul meg, egyszerre szolgálja a  műemlékek megújítását, a nemzeti kultúra és építészei örökség védelmét, valamint a kulturális és turisztikai célokat is. A megújuló műemlékek nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Tájékoztatásuk szerint a program célja 2019-ben is az volt, hogy a műemlék helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett egy egységes, Európában is unikális, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg, amely valóban érdekli a látogatókat.

A várak, majd a kastélyok évszázadokon keresztül a magyar és az európai kultúra fellegvárai voltak, most a 21. századi igényeknek megfelelően újraértelmezett formában kapják vissza ezt a szerepüket, jól illeszkedve az épületek műemléki adottságaihoz. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztési keretében összesen 34 műemlék újul meg. Több mint 60 milliárd forintos európai uniós és hazai forrás áll rendelkezésre a fejlesztésekre. Ezek a beruházások segíthetnek a falvak népesség-megtartásában is, hiszen ha a turizmus virágzik, az a vendéglátóiparra és a kiskereskedelemre is jó hatást gyakorol, munkahelyeket teremthet – áll a kommünikében.

Mint írják: 2019-ben valamennyi helyszínen befejeződött a kutatási és a régészeti tevékenység valamennyi helyszínen, a kiviteli tervek és a komplex kiállítási forgatókönyvek is elkészültek. 9 épületnél a felújítás már 2020-ban befejeződik, 14 esetben pedig már megkezdődött a kivitelezés vagy a műemlék közvetlenül a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt.

Idén átadásra kerül: a bajnai Sándor-Metternich-kastély; a dégi Festetics-kastély; a füzérradványi Károlyi-kastély; a mosonmagyaróvári vár; a nádasdladányi Nádasdy-kastély; az oroszlány-majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteség; a szabadkígyósi Wenckheim-kastély; a tatai Esterházy-kastély; valamint a sümegi püspöki kastély.

Forrás: MTI

Kiemelt képünkön a Festetics-kastély klasszicista stílusú műemlék épületének egyik terme. A kastély Magyarország egyetlen látogatható klasszicista kastélya Fejér megyében, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja vesz körül.
Fotó: MTVA/Faludi Imre

Iratkozzon fel hírlevelünkre