Egy rendhagyó tárlatvezetés Jankovics Marcell kiállításán

A Műcsarnok kurátora rendhagyó tárlatvezetést tartott a Vasárnap.hu-nak, ahol Jankovics Marcell munkáiból nyílt kiállítás. Fazakas Rékával a leghíresebb magyar rajzfilmrendező munkásságáról beszélgettük.

– Jankovics Marcell életútja igen sokféle. Hogyan sikerült több évtized munkáját egyetlen kiállításon bemutatni?

– A kiállítás szervezése valóban kihívást jelentett. Az életmű valamennyi része nagyon izgalmas, Jankovics Marcell mindegyik munkájában újabb és újabb arcát mutatja be. Nem volt könnyű ezt a sokoldalú életművet egységbe olvasztani úgy, hogy az a látogatóknak is befogadható legyen. Egy ilyen nagy életúttal bíró művész esetében nem lehet mindent megmutatni, ezért a legjelentősebb állomások mentén igyekeztünk kialakítani a kiállítás koncepcióját kurátortársaimmal, Szemadám Györggyel és Medve Mihállyal. Fontos szempont volt, hogy a kevésbé ismert rajzokat, figuraterveket, filmtöredékeket is láthassák a látogatók. Ilyen a töredékben maradt Biblia-film, amelynek elkészült 26 percét nagyon kevesen láthatták eddig, de a kiállításon lehetőség nyílik erre is.

Fazakas Réka, a Jankovics Marcell kiállítás kurátora a Vasárnap.hu-t kísérte végéig a tárlaton  (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

– Mit láthatunk a Műcsarnok kiállításán?

– Megismerhetjük Jankovics Marcell rajzfilmjeit és a hozzájuk készült akvarelleket, nyomatokat, celleket, figuraterveket, így a János vitéz, a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról és Az ember tragédiája című egész estés animációkat, valamint az Oscar-díjra jelölt Sisyphus és a Cannes-i Arany Pálma díjat nyert Küzdők című alkotásokat. 

A filmek mellett az el nem készült, illetve a be nem bemutatott filmtervek néhány rajzát és filmcelljét is láthatjuk a kiállításon. Többek között a teljesen soha el nem készült Biblia-filmhez készített filmforgatókönyv első lapjait és figuraterveit is megnézhetjük. A filmforgatókönyv az Ószövetség Teremtéstörténetének jeleneteit mutatja be.  

Figuraterv a Teremtés könyvéből (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

A ’90-es évek elején Princz Gábor megrendelésére készült egy rövidfilm, melynek Malek Andrea megrajzolt alakja volt a főszereplője. Ez a film magántulajdonban van, így azt nem tudtuk bemutatni. Viszont láthatunk figuraterveket Jankovics Marcell Tivoli munkacímű filmtervéből, amely szintén Princz Gábor megrendelésére készült. Ebben az 1930-as ’40-es évek világát bemutató animációs filmben a magyar és amerikai filmsztárok együtt szerepeltek volna, tehát Jávor Pál, Latabár Kálmán, illetve Humphrey Bogart. A film magában foglalt volna mindent, ami a korszakot jellemezte: szerelem, intrika és politika. Végül nem lett belőle más, mint egy nagy mappányi rajz, melyből most néhányat kiválogattunk a kiállításra.

Magyar és amerikai színészportrék egy meg nem valósuló filmtervhez (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

Egy másik nagyon izgalmas film is töredékben maradt, amelyet Ternovszky Béla szeretett volna elkészíteni, ez Rejtő Jenő klasszikusa, a Piszkos Fred, a kapitány. Jankovics Marcellt kérte fel a figuratervek megalkotására, azonban a film a rendszerváltás finanszírozási nehézségei miatt nem készülhetett el. Az izgalmas, ám meg nem valósult filmek mellett az életmű így is hatalmas és óriási értéket hordoz. 

Jankovics Marcell figuratervei Ternovszky Béla el nem készült Piszkos Fred, a kapitány című filmjéhez (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

– Jankovics Marcell Az ember tragédiája után, 2011-ben arról nyilatkozott, hogy nem tervez további rajzfilmeket. Mégis, egy újabb, jelentős, egész estés alkotáson dolgozik. Melyik lesz ez?

– Valóban készül egy újabb film, Jankovics Marcell gőzerővel dolgozik a Toldi című animációs filmjén, melyből részleteket a kiállításon szándékosan nem mutatunk be. A tervek szerint jövőre lesz kész a teljes film. Nagyon szép és szimbolikus, hogy Jankovics Marcell – és az egész hazai magyar animáció – első nagyfilmje 1973-ban Petőfi Sándor János vitézével indult, most pedig Arany János remekművéből készült rajzfilmjére várhatunk.

Az ember tragédiája – A londoni szín egyik jelenetének vázlatrajza (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

– A kiállításon azonban nem csak a filmekből láthatunk képeket.

– Valóban, nem csak az animációs filmeket készítő Jankovics Marcellt kívántuk bemutatni, hanem az egyedülálló könyvillusztrációkat készítő művészembert is. A mesekönyvek mellett komolyabb témájú könyvekhez is készített illusztrációkat. Ezek közül kiemelkedő a 2018-ban megjelent Trianon című könyv, ahol nem csak illusztrátorként, hanem íróként is tevékenykedett. Jankovics karikatúraszerű képeivel mutatja be a trianoni tragédia okait és következményeit.

Az 1973-as János vitéz egyik cellje (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

 

Címlapkép: Magyar Népmesék sorozat egyik részének képe (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre