Kilép, vagy marad az Európai Néppártban a Fidesz?

A jelenleg ismert forgatókönyvek szerint akár márciusig is elhúzódhat a Fidesz európai néppárti tagságának kérdése. Deutsch Tamás, a párt alapítója és EP-delegációjának vezetője a Magyar Nemzetnek a kérdésről úgy nyilatkozott: egyelőre nincs hivatalos tudomásuk arról, hogy a néppárti vizsgálóbizottság jelentése elkészült volna.

A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője – kommentálva a sajtóértesülést, miszerint már Donald Tusk, az Európai Néppárt elnökének asztalán fekszik a néppárti jelentés a Fideszről – hangsúlyozta:

nem a Fideszről fognak dönteni, hanem a kormánypárt saját döntése lesz, hogy melyik európai pártcsaládban képzeli el a jövőjét.

Deutsch Tamás a jelentés állítólagos elkészültéről szóló hírek kapcsán emlékeztetett arra,  tavaly márciusban, amikor a nagyobbik kormánypárt egyoldalúan felfüggesztette a tagságát az Európai Néppártban, még októberre jósolták a kérdés lezárását, nemrég viszont már az újév elejét kezdték emlegetni.

Kifejtette: a Fidesz részéről az ügyben kijelölt grémium – Novák Katalin államtitkár, Varga Judit miniszter és Szájer József európai parlamenti képviselő – hamarosan szintén elkészíti az összegzését. Bár a magyar sajtóban a február 3–4-i néppárti ülést említik irányadó dátumként, Deutsch Tamás szerint elképzelhető, hogy

a pártcsalád március eleji brüsszeli tanácskozásán születik majd csak döntés.

A Magyar Nemzet cikkében felidézi, hogy Orbán Viktor nyilvánosan legutóbb tavaly ősszel szólalt meg a kérdésben. Akkor úgy fogalmazott:

amennyiben a pártcsalád visszatér kereszténydemokrata gyökereihez, a Fidesz talán a pártcsalád berkein belül folytatja.

Akárcsak most Deutsch Tamás, Orbán Viktor tavaly ősszel is azt mondta: a Fidesz saját maga dönt a sorsáról.

Az írásból az is kiderül, hogy a magyar kormánypártnak az Európai Néppárton belül nemcsak ellenfelei, de támogatói is szép számmal vannak.

Forrás: Magyar Nemzet – Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A teljes cikk itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre