Schanda Tamás: versenyképes szakoktatói bérezés és a munkaerőpiachoz igazodó képzések jönnek idén

Az oktatás munkaerőpiachoz közelítése volt az elsődleges célja a szakképzés megerősítésének, amelynek részleteivel a kezdeti fenntartások után már az oktatók is egyetértenek – erről Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent interjúban.

A politikus a lapnak azt is elmondta:

az oktatás az egyik olyan terület, amelybe a brüsszeli bürokrácia, bár alapvetően nincs felhatalmazása rá, bele kíván szólni a következő uniós pénzügyi ciklusban.

A parlamenti államtitkár úgy látja, hogy egyes nyugat-európai országok félperifériaként tekintenek a 2004 után csatlakozott államokra.

A szakképzés átalakításáról szólva az államtitkár leszögezte:

a fiataloknak a jövő nyerteseivé kell válniuk, ami úgy lehetséges, ha a jövő kihívásaira felkészítő képzésben, szakképzésben vehetnek részt.

Ezért osztrák mintára létrehozzák azt a rugalmasabb szakképzési rendszert, amelyben minden fiatal megtalálhatja a számítását. Komoly ösztöndíjakat kapnak majd a szakképzésben tanuló fiatalok, ráadásul az oktatást is összekötik a munkaerőpiaccal, a duális képzés válik általánossá a technikumokban és a szakképző iskolákban is.

Schanda Tamás hozzátette: a változtatások nyomán a szakképzésben oktatók kedvezőbb és rugalmasabb körülmények között, jobb anyagi feltételek mellett dolgozhatnak majd.

„A szakképzésben tanítók megbecsülését a kormány átlagosan harmincszázalékos béremeléssel is el kívánja ismerni 2020. július 1-jétől”

– emelte ki. Az államtitkár egyúttal cáfolta azokat a kritikákat, amelyek szerint az átszervezés során a szakképzésben oktatók bizonyos juttatásoktól elesnek.

MTI

 

Kiemelt képünk forrása a Facebook, Schanda Tamás hivatalos oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!