A terrorizmustól a klímavédelemig – hangsúlyeltolódások 2019-ben

Sajnálatos módon az elmúlt néhány évben számos terrorcselekmény rázta meg Európát, ami jelentős médiafigyelmet kapott, és nagymértékben hatást gyakorolt az európai biztonságfelfogásra. 2019-re azonban nagyot változott a helyzet.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 2014-től nemcsak Európában, hanem azon kívül is számos merényletet követett el, melyek fokozatosan csökkenő tendenciát mutattak, majd mind a támadások számát, mind pedig a halálos áldozatokat tekintve megközelítőleg a felére csökkentek 2018-ra. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a terrorizmus „csökkent” volna. Ez egyrészt a globális terrorellenes fellépésnek, másrészt az Iszlám Állam legyőzésének vagy visszaszorulásának köszönhető.

A közbeszédre gyakorolt hatását tekintve a terrorizmus és a radikális iszlám kérdése hirtelen sokakat kezdett foglalkoztatni, és komoly tényező lett a politikában is.

A terrorizmus a halálesetek és támadások csökkenésével némileg kisebb figyelmet kapott az elmúlt időszakban és átvette a helyét a klímavédelem, ami 2019-ben egyértelműen uralta a közbeszédet.

A szellemi térfoglalás fő témája így a környezetre irányult, aminek valahogy arcot is kellett kölcsönözni, erre a szerepre pedig Greta Thunberget találták a legalkalmasabbnak. A közel tizenhét éves svéd diáklány harcos amazonként szólalt fel minden egyes alkalommal a környezetvédelem érdekében, és vált hőssé sokak számára, míg mások szerint egy ilyen fiatal, tapasztalatlan embernek nincs joga beleszólni globális ügyekbe.

A zöldlobbi globális narratívájának egyik legfőbb eleme a kollektív bűntudatkeltés, ami élő lelkiismeretté válva lopta be magát sokak hétköznapjaiba azzal, hogy görcsösen számolja a műanyagzacskókat a vásárlás során, számon tartja a napi vízmennyiséget és az autóhasználati szokásokat.

Kétségbevonhatatlan, hogy ennek sok pozitív hozadéka van a tudatosság tekintetében, de az átlag földlakó figyelmét eltereli a valódi problémáról: a globális felmelegedés problémáját még mindig államok igyekeznek kezelni, miközben egy-egy világvállalat önmagában nagyobb súllyal esik latba, mint néhány kisebb vagy közepes méretű ország. Az ENSZ komoly energiát fektet a környezeti problémák kezelésére, de eddig, úgy tűnik, célok, prioritások és akciótervek kidolgozásán túl nem sikerül valódi eredményt produkálni.

2019 abban mindenképpen kiemelkedik, hogy a klímavédelem átvette az elsőszámú beszédtémát, ami sajnálatos módon egyre inkább egy béna kacsára kezd hasonlítani, köszönhetően annak, hogy egy lelkiismeretre mért csapással sikerült az emberekből bűntudatot kierőszakolni, de a kulcsszereplőket meggyőzni nem.

Ehelyett egy néha tényleg nem komolyan vehető tizenéves diáklányt sikerült úgy kizsigerelni, hogy közben a fél világ azon nevetett, hogy a „tömött” vonaton, a földön ülve fotózták, majd átült az első osztályra. Egy Asperger-szindrómával diagnosztizált fiatal lány a legalkalmasabb erre a szerepre. Bravó!

KB

 

 

Kielemt képünk forrása a Pixabay.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre