Transznemű férfi szült gyereket nem bináris partnerének, női férfidonor segítségével

Nem csalás, nem ámítás: a büszke apa (?), Reuben Sharpe elmesélte a Mirrornak, hogyan adott életet Jamie babának partnerével, Jay-jel a legmodernebb brit családban – és még a pár orvosa is transznemű! Történet az LMBTQ egy újabb felfoghatatlanul abszurd megnyilvánulásáról.

Transzférfi vagyok, de gyereket azért szeretnék szülni

Jamie három hónappal ezelőtt született, s az apuka (?), az egyébként esküvői fotósként dolgozó Reuben büszkeséggel újságolja:

„Hat évbe telt, amíg eljutottunk idáig, de most itt van egy csecsemő a karjainkban, és ez volt a cél. Végre teljesnek érzem magam”.

Nem estem kétségbe a terhességtől vagy a szüléstől, gyereket akartam és adódott rá lehetőségem” – teszi hozzá Reuben.

(Azért jegyezzük meg, a nemváltás mellett döntők mindaddig tagadják régi nemüket, amíg valamilyen bonyodalom nem adódik. Transznemű férfiként párkapcsolatot akarsz? Férfi vagy. Gyereket akarsz? Ismét nő vagy. Hát igen, ez van, amikor rájössz, a biológia már csak biológia marad, tégy bármit is a külsőddel. Vagy mondjuk inkább úgy: jól jön a biológia, amikor gyereket akarunk? – a szerk.)

Mindkettőnk családja szereti a gyerekeket. Annyira örültem, hogy a családom ugyanolyan izgatott volt a babánk érkezésétől, mint amikor a többi unokát várták.” 

A szülői élethez vezető út természetesen hosszú és kanyargós – mondja Ruben, majd elmagyarázza, hogyan kezdett férfiként élni 2007-től.

Olyan férfihormonokat szedett, amelyek szakállat, mély hangot és férfias vonásokat kölcsönöztek neki.

Ám amikor rájött, hogy babát akar, Reuben beszélt egy megbízható transznemű orvossal (mégis ki mással?), hogy a terhesség esélyeit feltérképezzék. Az orvos biztosította Reubent, hogy a terhesség lehetséges, mivel még mindig megvan a méhe és a petefészke.

Reuben tehát abbahagyta a tesztoszteron szedését, hogy megkezdődhessen termékenységi kezelése. Élettársával, a 28 éves Jay-jel egy kocsmában találkozott – Jay egyébként jobban szereti, ha „ők”-ként beszélnek róla (angolul them vagy they), mintsem férfiként vagy nőként (hiszen nem bináris!!!) –, önkéntes melleltávolításon is átesett korábban. 

A transznemű nő, aki spermát adományozott

A pár együtt ásta bele magát a terhesség témakörébe: amikor már jó néhány hónapja kezelésre járt, Reuben rájött, beszélnie kell velük (mármint Jay-jel, akit – ismételjük át – ők-nek kell nevezni, mert férfi és nő is, vagyis egyik sem), hiszen ha ők nem akarnak gyereket (mármint Jay), szakítaniuk kell. 

Amikor aztán Reuben végül felhozta a témát, Jay nyitottnak mutatkozott, sőt, ugyanúgy gondolkodtak a gyereknevelésről is. Reubenen termékenységi tesztek végtelen sorát végezték el. Majd egyik nap felébredt, és megdöbbenve tapasztalta: hat éve először újra van menzesze. 

Hatalmas megkönnyebbülés volt. Tudtam, hogy valami olyasmi kezdődött el, amit iszonyúan akartam” – mondta el Reuben. 

A következő feladat Reuben és Jay számára az volt, hogy megfelelő spermadonort találjanak. És most kapaszkodjunk meg: 

Facebookon (!) találtak egy transznőt, aki még mindig képes volt spermiumot termelni!

„Rögtön tudtam, hogy ő lesz a tökéletes” – mesélte a Mirrornak Reuben, hozzátéve: a sperma-adományozás nagy döntés, „de amikor donort kerestünk, tudtuk, hogy helyesen cselekszünk. Ezért küldtünk egy üzenetet a Facebookon.”

Reuben rutinellenőrzésen terhessége egy késői szakaszában. Kép forrása: Reuben & Jay

Jay és Reuben a mesterséges megtermékenyítés (IUI) mellett döntött. A három kezelés egy magánklinikán 6000 fontba került. Reuben így mesélt: „Az első kör nem sikerült. Termékenységet fokozó injekciót adtak, de az eredmény akkor hat gyermek lett volna, és azt nem vállaltuk. Amikor másodszorra próbálkoztunk, a terhességi teszt elvégzésének legkorábbi időpontja éppen a születésnapomra esett, így nagyon boldogok voltunk”.

A várva várt szülés

Végül a teszt újra pozitív lett, a következő hónapok pedig érzelmi hullámvasutat jelentettek a pár számára: öröm a közelgő szülés miatt, diszkomfortérzés a kórházban tapasztalt pillantások miatt, és mint mesélik: szomorúság azok miatt az emberek miatt, akik nem akarták megérteni és elfogadni helyzetüket és velük ünnepelni gyermekük érkezését. 

És akkor jön egy kis érzékenyítés is, hiszen különben mi értelme lenne az egész hercehurcának: 

„Nagyon frusztrálónak találtam, hogy az emberek vagy nem kérdezik a nememet, vagy egyszerűen nem használtak erre szavakat. Hiszen férfinak néztem ki, akinek szakálla is volt. Az emberek nagyon kellemetlen kérdéseket tettek fel nekem a testrészeimmel és a szüléssel kapcsolatban. Pedig a szülés nem transzügy (végre egyetértünk Reubennel – a szerk). A nők is különféle módon szülnek (hát így biztosan nem, kedves Reuben – a szerk.)”.

„Valójában nagyon tetszett a testem terhesen” – 

teszi hozzá Reuben. „Pontosan azt éreztem, mint egy nő, aki szül” – mondta.

Reuben szülése három hetet csúszott, ezért a férfi (?) még kocogott is, hátha beindul ettől a szülés. A gyermeket végül 11 óra alatt, egy medencében szülte meg. 

Happy end? 

A pár biztos abban, hogy családi helyzetüket normálisnak fogják tekinteni, ha a csecsemő hasonló gondolkodású emberek között nő fel szülővárosában, Brightonban. Jay elmondta: „Arról van szó, hogy megfelelő típusú közösség legyen körülöttünk, így ők (mármint a gyerek, aki majd eldönti saját nemét – a szerk.) különféle családmodelleket látnak majd maguk körül”.

Csak annyit tehetünk, hogy megpróbálunk valóban nyitottnak lenni velük (a gyermekkel) és más körülöttünk lévő emberekkel – így adva nekik a legjobb esélyeket.

És bár ezúttal Reuben hordozta a babát, Jay is nyitott erre a jövőben. Jövőre terveznek összeházasodni, és nagyon szeretnék, ha nem skatulyáznák be őket az anya és az apa szerepébe. Ki gondolta volna…

Kiemelt kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre